Utolsókat rúgja a bodzavirág, aki szörpöt szeretne befőzni, annak már nagyon kell sietnie, hogy a kellő mennyiséget összeszedje, de aki valami másra, különlegesebbre vágyik annak mutatunk három olyan receptet, amit még idén is el lehet gyorsan készíteni.
Fontos, hogy a bodzavirágot autóutaktól messze, ragyogó napsütésben érdemes szedni, ilyenkor a legillatosabb és a legjobb ízű. Esőben, vagy eső után felesleges próbálkozni, mert alig lesz íze, az írt és az illatot ugyanis a virágpor adja, az pedig akkor a legtöbb, ha rásüt a nap a virágra. Éppen ezért megmosni sem szabad viszont mielőtt felhasználjuk, terítsük ki az asztalra, hogy ha maradt benne esetleg valamilyen bogár, annak legyen alkalma távozni.
Bodzavirág sorbet – akár koktélba is, fagyigép nélkül
10 db bozdavirág
20 dkg kristálycukor
6 dl víz
2 lime leve, és vékonyan lehámozott héja
1 citrom leve
A cukorból, a vízből, a citrusok levéből és héjából szirupot főzünk, majd amikor lagyosra hűlt beletesszük a bodzavirágokat is. Három napra hűtőbe tesszük, majd leszűrjük, kinyomkodjuk.
Műanyag dobozba töltjük, és a mélyhűtőbe tesszük. Óránként átkeverjük villával. Ha van botmixerünk, akkor érdemes kétóránkét azzal is pépesíteni, így egészen apróra törjük benne. a jégszilánkokat. A kész sorbet magában is finom, de akár egy kellemes nyári koktél alapja is lehet, akár pezsgővel, akár ginnel.
Bodzavirág ecet
10 db bodzavirág
4 dl fehérborecet, esetleg almaecet
1 dl méz
Az ecetet megmelegítjük, de nem forraljuk fel. Feloldjuk benne a mézet, majd amikor langyosra hült, beletesszük a bodzavirágokat is. Befőttes üvegbe tesszük, és egy hónapig a hűtőben érleljük, majd leszűrjük. Utána már nem szükséges a hűtőben tartani.
Az ecet finom bodzaillatú lesz, ezért különösen alkalmas zöldsalátákra, de akár hollandi mártás készítésére is. Ha teszünk bele pár szem kimagozott meggyet akkor rózsaszínű ecetet kapunk.
Bodzavirág méz
10 db bodzavirág
50 dkg virágméz
Egy másfél literes befőttesüveg aljára rakosgatjuk a bodzavirágokat, majd felöntjük a mézzel. Mivel a méz lassan csorog le, másnap ellenőrizni kell, hogy teljesen ellepi-e a virágokat. Ha nem, akkor pótoljuk még mézzel. Hat hétig érdemes sötét helyen érlelni úgy, hogy hetente egyszer fejjel lefelé forgatjuk az üveget, majd a hat hét elteltével leszűrni a mézet. Teába, süteményekbe elképesztően finom!