Dr. Bánkúti Stefánia funkcionális táplálkozással foglalkozik, elsősorban nőket segít. Bármennyire is túlhasznált ez a kifejezés, nála ennyit jelent: a táplálkozás az egészséget és a jól-létet, termékenységet szolgálja.
Mit egyek, hogy egészséges legyek? – teszi fel a kérdést magának az ember lánya, és választ kaphat ezerfélét. Éhezz (leginkább), minimum este 6 és reggel 10 között, de inkább tovább, ha bírod. Vagy egyél, de csak avokádót tojással és zsírszalonnával, mert a szénhidrát épp közellenségnek lett kikiáltva. Ne reggelizz, és lehetőleg végezz így cardio edzést.
Sokakban – legalábbis bennünk folyton – felmerül a kérdés, hogy ha egy diéta, vagy nevezzük életmódnak, konkrétan szenvedés, folytonos lemondás és éhezés, akkor tulajdonképpen miért is jó.
Felmerül az a kérdés is, hogyan lehet ugyanaz az életmód jó az Izlandon élő halásznak és a mediterrán éghajlaton élő irodistának. Ráadásul mondjuk az egyikőjük férfi, a másikuk nő. „Nem lehet” – mondja dr. Bánkúti Stefánia, aki funkcionális táplálkozással foglalkozó szakemberként szeret a dolgok, főként az étkezés mélyére nézni, és bizonyos esetekben korrelációt lát az éhezés és a terméketlenség között.
Vagy a másik oldalról nézve mondhatjuk úgy is, hogy szerinte a megfelelő táplálás mindenképp a termékenységet szolgálja. Szerinte kizárólag az egyénre szabott étrend működhet jól, és amikor táplálkozási szokásokat, preferenciákat segít kialakítani egy-egy kliensének, figyelembe kell vennie a nemét, korát, hogy milyen éghajlaton él, mennyit mozog, mit dolgozik, mennyit alszik és milyen az alvás minőségben, mennyi természetes és mennyi mesterséges kék fény van az életében. Meg még ezer dolgot.
Cukorról, intuícióról, divatdiétákról és arról beszélgettünk, miért lenne fontos mindannyiunknak tisztában lenni az étkezési alapokkal. Azon a trendi „alapvetésen” túl, hogy a cukor ördögtől való, a fehérje meg istenkirály.