A pizza világszerte és idehaza is az egyik legnépszerűbb étel, mely étteremben fogyasztva és házhoz rendelve, ebédre és vacsorára is mindig kiváló fogásnak számít. Nem véletlen, hogy Újpesten is több tucat pizzéria működik, egyesek évtizedek óta a lakosság kedvencei, míg mások az elmúlt években próbáltak betörni a helyi gasztronómia világába. Nyakunkba vettük a várost, hogy leteszteljük a környékbeli pizzázókat: cikksorozatunk első részében három étterem kínálatát kóstoltuk meg, mindegyik esetben helyben fogyasztást választottunk.

Inferno Pizza (Király utca 25.)
Az Árpád Üzletház és a Károlyi Gimnázium szomszédságában található, négy éve működő Inferno Pizzából elsősorban házhoz rendelnek az éhes újpestiek, ezért a szocreál betonkockában kialakított étterem egyébként ízlésesen berendezett belső tere és kedves, kockás terítős asztalokkal benépesített terasza még ebédidőben is kong az ürességtől, csak a személyzettel és az ő ismerőseikkel találkozik a betévedő vendég.

A (helyben fogyasztós) étlapon húsz különböző, 32 centiméter átmérőjű, paradicsomos vagy tejfölös alapú pizza közül választhatunk, melyek között egyaránt megtalálhatóak a jól ismert klasszikusok (sonka-gomba, Hawaii, satöbbi) és az egyedi, merészebb kombinációk (van például bacon, csemegeuborka és fürjtojás feltéttel bíró, Speciale névre hallgató pizza). A pizzák ára feltéttől függően 3290 és 3890 forint között mozog, helyben fogyasztás esetén 10% szervizdíj is automatikusan hozzáadódik a számla végösszegéhez.

“Tesztalanyként” az (étteremhez hasonlóan) Inferno névre keresztelt pizzát fogyasztottam, mely paradicsomos alap, mozzarella, olasz szalámi, egészben rátett csípős pepperoni és reszelt, apró darabkákban rászórt parmezán kombinációjából áll. A pizza vékony tésztás, roppanós széllel és nyúlós mozzarella sajttal, de nem kifejezetten a klasszikus olasz stílus. A paradicsomszósz és a feltétek minőségiek, különösen a szalámi ízletes, a parmezánt, mint feltétet, ugyan nem értem és feleslegesnek tartom, de nem ront különösebben az összképen. A pizzát olykor kissé túlsózottnak éreztem, ha ezt a hibát sikerül orvosolni, a 9/10-es osztályzat is meglehet, egyelőre maradjunk a 8/10-nél. A kiszolgálás kedves, a pizzára nem kellett sokat várni. Csak OTP-s SZÉP-kártyát fogadnak el.

Pizza: 8/10

Hangulat: 7/10

Kiszolgálás: 9/10

La Piccola Napoli Pizzéria (Rózsa utca 20.)
Az utóbbi évek egyik fontos gasztrotrendjének számít a nápolyi stílusú pizzák elterjedése Magyarországon, elsősorban Budapest turisták által közkedvelt belvárosi részén. A 2021-ben megnyílt La Piccola Napolinak köszönhetően azonban már a külvárosban, Újpesten is élvezhetjük az vékony tésztás, vastag, roppanó szélű dél-olasz pizzakülönlegességet. A kerület frekventált részén, a Rózsa utcában található pizzéria vállaltan a minőségre és az autentikusságra törekszik: saját, házi készítésű tésztával, San Marzano paradicsomból készült szósszal és olyan sajtokkal dolgoznak, mint a Fior di Latte mozzarella, a bivalymozzarella és az eredeti olasz parmezán (Parmigiano reggiano).

Az étlapon 16 különböző pizza szerepel, az olasz hagyományoknak megfelelően egyik sem teng túl a feltétektől (ami tökéletesen illusztrálja a tételt, miszerint a kevesebb sokszor több). A pizzákat egyetlen méretben, 28 centiméteres átmérővel készítik, az árak feltéttől függően 3790 és 5790 forint között mozognak, ami kicsit drágább a megszokottnál, ugyanakkor a minőséget tekintve szerintem arányosnak számít. A teszthez a Cotto pizzát választottam, mely az említett San Marzano szósz és Fior di Latte mellett autentikus olasz főtt sonkát tartalmaz. Nem kellett csalódnom: a pizza szaftos, de nem folyik szét, a szósz, a sajt és a nagy szeletekben rátett főtt sonka elsőrangú.

Az étterem (Wolton keresztül) házhoz szállítással és helyben fogyasztásra is készít pizzát, utóbbi esetében óriási pozitívum a meglepően rövid, mindössze néhány perces várakozási idő (köszönhetően az autentikus, több száz fokra hevített kemencének, melyben pár perc alatt tökéletesre sül a pizza). A helyszín maga otthonos és családias, természetesen Olaszországot idéző, a szemnek is kellemes dekorációval; az ételeket fogyaszthatjuk a belső térben és a teraszon is. A kiszolgálás kifejezetten kedves, vendégszerető. Az egyetlen negatívum a hely kicsi, szűkös mérete, amely miatt olykor kicsit össze kell húznunk magunkat, hogy elférjünk. Összességében nem túlzás azt állítani, hogy a Piccola Napoli készíti a IV. kerület legjobb pizzáját.

Pizza: 10/10

Hangulat: 9/10

Kiszolgálás: 10/10


Aranytallér Étterem és Pizzéria (Hajló utca 42.)
Az Aranytallér igazi matuzsálemnek számít, 1989 óta működik Káposztásmegyer I. lakótelep déli részén, a Hajló utcai buszmegállótól nem messze, egy tízemeletes panelház aljában. A hely sok mindent megélt az elmúlt 35 évben, jelenleg leginkább a kiszállításra és a különböző frissensültekre, tálakra vannak a leginkább ráállva, melyek minősége meglepően jó, nagy adagokat és finom, laktató étkeket kapunk a pénzünkért. Jelen írásban azonban a pizzáról kell szót ejtenünk.

A pizza három méretben (20 cm, 30 cm és 45 cm átmérővel) készül, a kicsi pizzák ára 1700-2200 forint, a közepesé 2500-3800 forint, a családi méretű pizzáé pedig 4500-6000 forint körül mozog. Az étlapon nem kevesebb mint ötvenféle pizza található (ezek közül 7 úgynevezett „prémium pizza”, melyek drágábbak valamelyest az említettnél), köztük az összes klasszikus a magyarostól a Hawaii-on át a mexikóiig. Az „extrémebb” kategóriákban találkozhatunk egyebek mellett bajor, gyrosos és csülkös pizzával, sőt, szarvasgombás alappal készült verzióval is. Kérhető normál és teljes kiőrlésű tésztából készült pizza.

Jómagam a kicsit visszafogottabb, Pepperoni névre hallgató pizzát választottam 30 centis méretben, mely a paradicsomszósz és a sajt mellett sonkát és édes pepperonit tartalmaz. A tészta közepesen vastag, a sajt folyós, a feltétek rendben vannak; a pizza összességében inkább a magyaros, lakótelepi retró, mintsem az olasz gasztronómia feelinget kelti fel bennem. Jól lehet lakni vele, de nincs komolyabb pizza élményem.

Az étterem belsején és a hely elé kihelyezett asztalokból álló teraszon egyaránt érződik az évek, évtizedek súlya. Hiába van ebédidő, rajtam kívül nincs igazán vendég, mint említettem, mostanság az Aranytallér profilja inkább a kiszállítás. A kiszolgálás egyébként rendben van, a személyzet segítőkész. A pizzához ingyen szósz is jár külön kis tálkában.

Pizza: 6/10

Hangulat: 6/10

Kiszolgálás: 9/10

Sorozatunk hamarosan folytatódik!

PizzaBolond

Még több hír Észak-Pestről

Gyurkó Dániel immár alpolgármesterként is azt vallja: hiába számít politikusnak, a szerepét ahogy eddig is, a feladatok, a hétköznapok határozzák meg. A szociális terület mellett a...
Az adventi időszakban idén is rengeteg színes program várja az újpestieket, melyek gondoskodnak a jó hangulatú és aktív karácsonyvárásról. Összeszedtük, hová érdemes ellátogatni gyerekekkel,...
Ahogy minden évben, az Újpesti Városgondnokság Kft. idén ősszel is Újpest-szerte több helyszínen, nagy számban végez faápolási munkálatokat. Miért kell évente és az év több szakaszában is faápolást...
Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy faápolási munkálatok miatt parkolási tilalom és ideiglenes forgalomkorlátozás lesz az Erdőkerülő utca és környékén lévő parkolókban.
Az újpesti polgárok is szorgalmasan és takarékoskodva viszik vissza a visszaváltható üvegeket, PET-palackokat és alumínium dobozokat. Újpesten 17 helyszínen lehet visszaváltani az üvegeket, az...
Az érintett zöldsávi részek faállományának állapota erősen leromlott. A XV. kerület Rákos út Wesselényi utca és Széchenyi út közötti szakaszán, a zöldsávban található faállományon faápolási és...
Minden várandósság és szülés egyedi, ezért a személyre és esetre szabott ellátás és szolgáltatás lehetne a jó irány a szülészeti ellátásban. A dúlák új programsorozata az anyák igényeire reagál,...
Míg szülő, gyerek, iskola lesz – és e Szentháromság így lesz még egy ideig – élő kérdés marad: melyik iskolába vigyem a gyereket? Mert örök igazság, hogy elsősorban a gyerek legyen „jó”, de azért az...
Ezüstéremmel zárta karrierje utolsó országos bajnokságát Újpest díszpolgára, Telegdy-Kapás Boglárka. A november 8-i péntek esti döntőben csak a 16 éves, egyéni csúcsot elérő Jackl Vivien előzte meg.
Csővezeték cseréjét végzik szakembereink november 12. (kedd) 8:00 és november 13. (szerda) 18:00 között az újpesti gépházban.
Az elmúlt időszakban Újpest életének két köztiszteletben álló személyét is elvesztettük. Skirka Péter volt önkormányzati képviselő, piacfelügyelő és gombavizsgáló és dr. Benkő László sebészorvos,...
Alapításának 140. évfordulóját ünnepli jövő nyáron az Újpesti Torna Egylet. A jeles alkalomból a klub nagyszabású születésnapi ünnepséget szervez, melyre várják az UTE egykori és mai sportolóinak és...
Október 11-én tartotta projektzáró rendezvényét Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye. Az Ukrajnából Menekült Gyermekek Ellátása és Befogadása programban a „Menedék Újpesten” projekt ideje...
A rendőrség idén is kiemelt figyelmet fordít a temetőkbe látogatók és a közlekedők biztonságára.
November 15-én első alkalommal tart férfi egészségnapot az Újpesti Egészségfejlesztési Iroda az Újpest Szakrendelőben. A szervezők 14 és 18 óra között ingyenes csontsűrűség vizsgálattal, vérből...
Lent és fent. Rendkívüli időszakot zár a Káposztási Családok Egyesülete vezetője. Smohayné Simon Gyöngyös tavasszal elvesztette szeretett édesapját, Simon András grafikusművészt, három hónappal...
Az Újpesti Kulturális Központ – Ifjúsági Ház “A történelem szárnyán” címmel többfordulós komplex csapatversenyt szervez 6 -7. osztályos tanulók részére a 2024-25-ös tanévben. A vetélkedőn, mely a...
Újpestért Díjat vehetett át Andorfer János, az UMSZKI oktatója az Újpesti Városnapokon, augusztus utolsó hétvégéjén. A patinás intézmény pedagógusa már 50 éve tanít az UMSZKI-ban, tanári...

A címlapról

Az EgészségAblak alkalmazással a betegek gyorsabban bejutnak a...
A kormányzat béremelési tervének legfontosabb előfeltétele, hogy a...
Egy téli autós kirándulás sok örömet tartogat, de a hideg időjárási...
A Kassai Műszaki Egyetem (TUKE), a Miskolci Egyetem (ME) és az...
Már több mint 24 millió forint gyűlt össze a Jónak lenni jó! idei...
Magyarországon hagyományosan november 15. a fordulónap, ekkortól...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Miért nem olcsóbb az autópálya matrica, ha nem kapunk teljes értékű szolgáltatást, mert hosszú kilométereken keresztül sebességkorlátozások, sávlezárások és azokból fakadó torlódások vannak?
A másnaposság kellemetlen tüneteit sajnos nem lehet azonnal teljesen megszüntetni, de néhány tipp segíthet enyhíteni a szenvedést és felgyorsítani a regenerálódást.
A vezeték nélküli fülhallgatók piaca rohamosan bővül, így egyre nehezebb eligazodni a számos modell között. Hogy megkönnyítsük a választást, tekintsük át a legfontosabb szempontokat!

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.