- Részletek
- Írta: er
Véget ért a 42. AGROmashEXPO és AgrárgépShow. A négy napos kiállításra több mint 40 ezren voltak kíváncsiak.

- Részletek
- Írta: er
A recesszióból való kilábalással egyidőben növekedni fog a munkaerő iránt kereslet, így várhatóan a foglalkoztatás 2024-ben enyhén bővülhet majd.
- Részletek
- Írta: er
Már elérhetővé váltak a NAV által elkészített SZJA-bevallási tervezetek, amelyeket idén is a magánszemélyeknek kell kiegészíteni, ha olyan jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel rendelkeznek, amelyek nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában. Bár a bevallási határidő a pünkösdi ünnepnap miatt május 21-re tolódott, sokaknak célszerű ennél jóval korábban elkezdeni a kötelezettség teljesítéséhez szükséges adatok, információk összegyűjtését – hívta fel a figyelmet a Moore Hungary. Az SZJA-tervezet kiegészítését minden évben meg kell tennie az őstermelőknek, az áfát fizető magánszemélyeknek, és a nem kisadózó egyéni vállalkozóknak, ahogy az ingatlant-bérbeadók és a külföldről jövedelemmel rendelkezők sem kerülhetik el a kitöltéssel járó adminisztrációt. Amennyiben az adóból a magánszemélynek visszajár, célszerű mielőbb felülvizsgálni a tervezetben foglaltakat, ugyanis az adóhatóság a tervezet módosításának benyújtását követő 30 napon belül teljesíti a kiutalást. Több időt igényel az adóbevallás elkészítése, ha a magánszemély külföldről származó osztalék- és tőkejövedelmekben is részesül. Különös figyelmet érdemel ebben a bevallási időszakban a külföldi kamatjövedelmek utáni 13 %-os szociális hozzájárulási adó kiszámítása, mely csak a 2023. július 1-jét követően kötött ügyletekből realizált jövedelmek után terheli a magánszemélyt, kivéve, ha a hozamot jövedelemként nem kell figyelembe venni. Ilyen pl. a magyar állampapír kamata.
A bevallás kétféleképpen módosítható 2024. május 21-ig:
1) a NAV által készített adóbevallási tervezet kiegészítésével, vagy
2) a 2023-ra vonatkozó személyijövedelemadó-bevallás – papír alapú 23SZJA-nyomtatvány – beküldésével.

- Részletek
- Írta: er
Kezdjük az alapokkal, vagyis a paradicsomszósszal!

- Részletek
- Írta: er
A több mint 170 nagykövetségnek helyet adó Washingtonban rendezték meg az idei Events DC Embassy Chef Challenge-t, amelyen a látogatók és a szakmai zsűri az Egyesült Államok nemzetközi nagyköveteinek szakácsai által készített autentikus italokat és ételeket kóstolhatták. Az eseményen 22 ország szakácsa volt jelen. Szabó Balázs paprikás csirkével és nokedlivel, valamint túrós pogácsával és zserbóval varázsolta el az amerikaiak ízlelőbimbóit. „Itt a látogatók megkóstolhatják az Egyesült Államok nemzetközi nagyköveteinek szakácsai által - így az általam is - készített ételeket és italokat. Mindannyian az országunkra leginkább jellemzőbb ételeket vittük, mi a magyar standon a paprikás csirkét nokedlivel, a túrós pogácsát kínáltuk, desszertnek zserbóval. Kis ország lévén szerintem szép teljesítmény, hogy a sokak által indiai „butter chicken currynek” gondolt ételünkből több mint ötszáz adag elfogyott. Ugyanígy járt a kis kockákra vágott zserbó szelet is.” - mondta el Szabó Balázs séf, aki azt is elárulta, hogy speciálisan erre az alkalomre egy különleges borral is készültek látogatóknak.

- Részletek
- Írta: er
Tokió, Helsinki és Brüsszel után 2021 óta a Washingtoni Magyar Nagykövetségen dolgozik Szabó Balázs, akinek a fogásaiért megőrülnek az amerikaiak.
- Részletek
- Írta: er
Leginkább a számítógépes vírusoktól és adataik illetéktelen kézbe való kerülésétől tart az 50 évnél idősebb korosztály, és 10 százalék körüli azok aránya, akik voltak már online csalás vagy támadás áldozatai, derült ki egy friss kutatásból. Csalás észlelése esetén kiemelkedő azok aránya, akik rendőrséghez fordulnának, de az informális segítségkérés és a szolgáltató felkeresése is jellemző.
- Milyen eszközöket használ az 50-79 éves magyar népesség internetezésre? - Szokták-e karbantartani eszközeiket? - Mióta interneteznek? - Mik a jellemző online tevékenységeik? - És egyáltalán biztonságban érzik-e magukat online? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kereste a választ legfrissebb kutatásában a Direkt és Interaktív Marketing Szövetség (DIMSZ) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A 800 fő bevonásával készült reprezentatív kutatás rámutatott, hogy a magyarországi 50-79 évesek többsége ma már jellemzően napi szintű – átlagosan napi körülbelül 2 órás, de nem folyamatos – internethasználó, mégis sokan digitálisan inkább éretlenek, bizalmatlanok és kevésbé tudatosak. Ismerik a támadási módokat, mégis sok az áldozat Az ártó szándékú hírlevéllel, hamis termékeladással, hamis nyereményjátékkal is tisztában vannak; ezek esetében a károsultak aránya is relatív magas (10% feletti). A felmérés alapján az SMS-ben kapott kártékony link szedi leggyakrabban áldozatait. Az online felmérés részletes eredményeit március 27-én szerdán az NMHH konferenciatermébe meghirdetett Adatvezérelt reggelicímű eseményen ismertetik majd az érdeklődőkkel. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

- Részletek
- Írta: er
Az elmúlt napok mínuszaiban előfordulhatott, hogy otthonunk fűtési rendszere nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy komfortos meleget teremtsünk általa.
- Részletek
- Írta: er
Fontos, hogy a téli időszakban is törekedjünk a kiegyensúlyozott, vegyes étrendre. Januárban és februárban a hideg kedvez a légúti betegségek megjelenésének, ezért a szervezet vitaminigénye megnőhet.
- Részletek
- Írta: er
Rekordszámú házasságot kötöttek itthon a 2021-es és 2022-es évben, a házasságkötések száma több mint a duplájára nőtt az előző évekhez képest.
Érték és Minőség Nagydíj Pályázat 2024.
Visszavonva- Részletek
- Írta: er
A gazdaság szinte teljes palettáját felölelő 45 főcsoport több mint 100 témakörében hirdették meg az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot – a legkiválóbb termékek és szolgáltatások versenyét – a Kárpát-régió egész területén. Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használatára 2024. május 30-ig lehet pályázni – jelentette be az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsa. A pályázat kitüntetéseit – a tanúsított „minőség jelképét” – szeptemberben az Országház Főrendiházi Üléstermében adják át. 2024-ben a hetedik alkalommal kiírt Érték és Minőség Nagydíj kitüntető cím azon termékek, szolgáltatások, gazdasági szervezetek elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt. A pályázat díjazottjai jó példákkal állnak elő, hiszen innovációjuk lényege, hogy az új ötleteikből új érték születik. Ez az új érték megjelenhet termékben, szolgáltatásban, vagy egy új üzleti modellben. Számukra fontos, hogy kiválóságukat a termékeiken viselt minőségtanúsító emblémával jelezzék, mely egyben egy megmérettetésen való győzelmet is jelent.
Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat fővédnöke Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke. A pályázati rendszer szakmai támogatója az Agrárminisztérium, kiemelt támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, szakmai partnere a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

- Részletek
- Írta: er
Már Magyarországon is elérhető az épületek energiahatékonyságának növelését garantáló nanotechnológiás hőszigetelő megoldás.
Az építőiparban egyre inkább előtérbe kerülnek azok a megoldások, amelyek egy lépésben teremtik meg a fenntarthatóság, gazdaságosság és kényelem egyensúlyát. A német szakhatóság, TÜV által bevizsgált, nanotechnológiás eljárás alternatív megoldásként, gyors és esztétikus megvalósítást kínál azok számára is, akik a hagyományos hőszigetelés helyett, utólagosan szeretnék csökkenteni az otthonuk vagy munkahelyük hűtési és fűtési energiafelhasználását.
"A hagyományos szigetelési megoldások minimum heteket vesznek igénybe, továbbá megváltoztatják az épület külső megjelenését. Ezzel szemben a folyékony halmazállapotú, sugárzó hő elleni védelmet nyújtó anyag, magasnyomású gépekkel való felhordása, két alpinistával plusz egy szakemberrel néhány nap alatt elvégezhető. Ez nemcsak időt takarít meg, hanem a hagyományos módszerekhez képest gazdaságosabb is, mivel kevesebb anyagot és munkaerőt igényel." – avat be Windt Gábor, ügyvezető igazgató.
Magasabb komfort és alacsonyabb rezsi egyetlen lépésben
Ez az űrkutatásban és a hadászatban már 40-50 éve sikeresen alkalmazott költséghatékony és környezetbarát módszer jelentősen javíthatja az otthonaink energiamegtakarítását és komfortját. "Az alapos felület előkészítés elengedhetetlen a nanotechnológiai szigetelés sikeréhez. Fontos, hogy a felhordás előtt a meglévő vakolat stabil legyen és ne omladozzon, mivel ez biztosítja a felvitt réteg tartósságát. A GWR technológia univerzálisan alkalmazható a különböző felületeken, mint például tégla, beton, gipszkarton, műgyanta, műanyag, fa vagy fém, így széleskörűen használható a különböző épülettipusoknál. Ez a sokoldalúság teszi lehetővé, hogy szinte bármilyen épület esetében energiamegtakarítást érhetünk el", mutatott rá a szakértő. A páraáteresztő képesség és hőhídmentes kialakítás kulcsfontosságú tényező a modern épületek komfortjának megőrzése szempontjából. A GWR egy világviszonylatban is egyedülálló eljárás, ami kiküszöböli a hagyományos hőszigetelési problémákat. Úgy teszi energiahatékonyabbá az épületeket, hogy növeli a felületek hővisszaverő képességét, miközben biztosítja a megfelelő szellőzést a falakon keresztül, megakadályozva a salétromosodást és a penészedést.
A sokoldalú és világviszonylatban is egyedülálló technológia az épületek falainak külső, illetve belső vagy akár egyszerre mindkét oldalára felvihető, továbbá a hőtároló és forró vizet tároló, illetve áramoltató berendezésekre, illetve csövekre vagy ipari épületekre és konténerekre fújva is eredményesen alkalmazható. A speciális tulajdonságai révén különösen azok számára érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, akik időt és pénzt szeretnének megtakarítani, miközben fenntartható módon gondoskodnak az ingatlanuk hőszigeteléséről.

Nemzetközi díjat nyert a magyar kenyér
Visszavonva- Részletek
- Írta: er
Noha sok helyen még ma is prekoncepciók élnek a magyar termékek iránt, most itt az újabb bizonyíték arra, hogy nemzetközi szinten is van helyünk prémium termékek piacán.
A Linzben megrendezett 21. Nemzetközi kenyérversenyen bizonyítottak a magyar termékek, amelyek közül egy aranyérmes és több ezüst- illetve bronzérmes helyezést is kaptak a Vál-Völgye Pékség prémium termékei. A linzi kenyérversenyen elért eredmény azért is számít nagyon rangos elismerésnek, mert az Osztrák Pékszövetség rendezi, a zsűri pedig a legrangosabb gasztronómiai szakemberekből áll. Az ítészek úgy kóstolják végig a termékeket, hogy csak a kategóriát tudják, az előállítóját azonban nem, így az állag, illat és íz alapján döntenek.
„Aranyérmes lett a vadkovászos burgonyás kenyerünk, ezüst érmet hozott el a vadkovászos sokmagvas tönkölykenyér és a teszttermékünk, a kakaós kalács, amit csak most vettünk fel a kínálatunkba. A kakaós csigánk is szépen teljesített a versenyen, ezzel a bronzérmet hoztuk el” - mondta el Kenéz Krisztián, a Vál-Völgye Pékség kereskedelmi igazgatója, aki azt is elárulta, a cég első ízben vett részt a nemzetközi megmérettetésen.
Blogajánló
- Felháborító: „inflációkövető” áremelések, stagnáló bérek
- Te is sokat iszol esténként?
- Milyen vezeték nélküli fülhallgatót válasszak? Egy kis útmutató
- Digitális állampolgárság: kihívások és aggályok
- Tippek másnaposság esetére
- Inflációkövető adózás: A magyar gazdaság újabb terhe vagy igazságtalan sarc?
- Miért nem fogják betiltani a TikTokot az USA-ban?
- Autópálya-matrica: kevesebb szolgáltatás ugyanolyan drágán
- Erkölcstelen mértékű adók?
- LIDL - egy bolt mélyrepülése
A Budapest rovat további hírei
A címlapról
Ingyenes tartalomfeltöltés
-
Apróhirdetést adhat fel budapesti és pest-megyei önkormányzati újságokba, valamint honlapunkra.
-
Nagy hirdetést adhat fel budapesti és pest-megyei önkormányzati újságokba, valamint honlapunkra.