Kerek szülinapot ünnepelt a Free! gluténmentes pékség a Fény utcában. Pontosan tíz évvel ezelőtt nyitották meg apró boltjuk ajtaját, és azóta sok minden történt.
A születésnapra törzsvásárlók, barátok, ismerősök és üzleti partnerek is ellátogattak, hogy együtt ünnepeljenek a pékség csapatával. A délelőtt folyamán Őrsi Gergely polgármester is felkereste az üzletet, és egy oklevéllel köszöntötte a születésnapost. A pékség falain kis fényképgaléria idézte fel az elmúlt évek történéseit, volt koccintás, süteményezés és kávé melletti nosztalgiázás is.
A pékség története személyes indíttatásból indult, amikor gyermeke érintettsége miatt Papócsi-Réthy Kata elhatározta, hogy olyan gluténmentes pékárukat fog készít, amelyek ízben és minőségben is a legjobbak közé tartoznak. Akkoriban Budapesten még szegényes volt a gluténmentes termékek választéka, a minőség pedig sok kívánnivalót hagyott maga után.
A siker nem jött könnyen. Sok munka, kitartás és rengeteg kísérletezés kellett ahhoz, hogy mára közel negyvenféle gluténmentes termék közül választhatnak a vásárlók. A kenyerek és péksütemények saját őrlésű lisztekből készülnek, és a glutén mellett laktózt és szóját sem tartalmaznak.
Később Kata férje, Péter is csatlakozott a csapathoz, a pékség egyre ismertebbé vált, és hamar kinőtték a Fény utcai kis üzletet. Mostanra saját, 220 négyzetméteres üzemük lett Óbudán, ahonnan éttermekbe, szállodákba, kávézókba, sőt Michelin-csillagos helyekre is szállítanak. A vásárlók hűsége pedig a legnagyobb elismerés számukra, hiszen sokan a kezdetek óta visszajárnak.
A tíz év alatt nem volt hiány kihívásokból sem. A koronavírus-járvány idején például gyorsan át kellett állniuk a házhoz szállításra, majd az energiaválság és az élelmiszerárak emelkedése is komoly próbatétel elé állította a pékséget, de stabil alapokra építkezve sikerült átvészelniük a nehéz időszakokat. A mostani évfordulón sem magukat szerették volna elsősorban ünnepelni, hanem a vásárlókat, akik nélkül – mint mondják – ez a pékség nem létezne.
A Free! nemcsak termékeiről ismert, hanem arról is, hogy figyel a vásárlóira. Tanácsadással segítik az ételérzékenységgel élőket, és szívesen osztják meg tudásukat a termékek felhasználásáról is.
A következő évekre további céljaik vannak: április végén újabb üzletet nyitottak Budapest belvárosában, és azon dolgoznak, hogy termékeik vidéki városokban is elérhetőek legyenek, emellett külföldi, élelmiszeripari versenyeken is szeretnék megmutatni magukat.
Sok minden változott tehát a tíz év alatt, de az elhivatottság és a cél ma is ugyanaz: finom, megbízható pékáru mindenkinek, aki erre rászorul vagy ezt választja.
Bk