Verhetetlen immunerősítő a magyar kertek legkedveltebb virága: így használd fel
Májusban, anyák napjára már a legtöbb helyen virágzik az orgona, melynek nem csak csodás illata van, de számos gyógyhatása is. Sokan nem is tudják, hogy a lila virágaival illatozó orgona az ehető növények közé tartozik. Éppen ezért virágjának szirmaiból ízletes lekvárt, szörpöt és teát is készíthetünk. Lássuk, hogyan!
A közönséges orgona vagy májusi orgona az olajfafélék családjába tartozó faj. A Balkán-félszigeten őshonos fajt először a törökök ültették kertekbe, tőlük került aztán Európába. Általában lombhullató, olykor örökzöld cserjék. 3-7 méterre növő nagyobb cserje vagy kis termetű fa, tarackol. Virágai lilák, ritkábban fehérek, illatosak, virágzat buga.
Április végén-májusban virágzik. Termése toktermés, melyben 4 lapos-szárnyas mag van. Csodás, illatos növény, ám ettől sokkal több rejtőzik benne. Kevesen tudják, hogy az ehető növények táborát erősíti, illetve számos gyógyhatással rendelkezik. Most annak jártunk utána, hogy mit is készíthetünk a magyar kertek egyik legkedveltebb virágából.
Orgona szörp
A szörp elkészítéséhez 1 l vízre, 40 dkg cukorra, 1 teáskanál citromsavra és 10 fej orgonavirágra lesz szükség. Elsőnek a cukrot belekeverjük a vízbe. Amikor már forrásban van, a tűzről félrehúzzuk, és beletesszük a leszedegetett orgonavirágokat. Jól összekeverjük, fedővel letakarjuk, és egy napot pihenni hagyjuk. Másnap az italt leszűrjük, és felforraljuk. Amikor már jól forr, beletesszük a citromsavat. Nem kell megijedni, itt a szörpünk színe halvány rózsaszínre fog váltani. Végül teljesen tisztára mosott, száraz üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, és fejre állítjuk. Ezután már fogyaszthatjuk is.
Forrás: hellovidek.hu