Méltatlanul szorult háttérbe a magyarok által gyakran és változatosan fogyasztott zöldségek palettáján a karalábé. Nem éppen kedvenc, ezért legfőbb ideje, hogy újra felfedezzük magunknak, hiszen számos jótékony tulajdonsága igazi szuperzöldséggé teszi ezt a növényt.
Hiába szuperélelmiszer, mégsem tartozik a legnépszerűbb ételek közé a karalábé, pedig számos jótékony hatása van. A karalábé a káposztafélék családjába tartozik, de rokonaival ellentétben a karalábé levelei nem szerepelnek az étrendünkben, pedig ezek nagyjából háromszor annyi tápanyagot rejtenek, mint maga a gumó. Sőt, még egy plusz tápanyagot is tartogatnak: a vérfrissítő klorofillt. Héjának színe lehet halvány vagy sötétzöld, illetve lila, míg belseje fehéres-sárgás, lédús, ropogós, és néha enyhén fás. Pontos eredetét homály fedi, valójában a fehérrépa és a vadkáposzta kereszteződéséből jött létre. Nem igényel különösebb törődést, jól bírja a hideget is, viszont vízigénye nagy. Főként különféle levesek alapanyagaként, köretként vagy megfőzve, esetleg sütve kerül az asztalunkra, pedig a karalábé jótékony hatásait akkor élvezhetjük igazán, ha nyersen fogyasztjuk.
Forrás:hellovidek.hu