A napokban egy olyan gouda sajt került a kezembe, amin a forgalmazó egy rajz mellett azt a szöveget tüntette fel, hogy „világszinten a sajt a leggyakrabban ellopott élelmiszer”.
Büszkén faltam be, abban a tudatban, hogy az legalább nem lett a bolti szarkák martaléka. Az állítás viszont annyira hihetetlennek tűnt, hogy megpróbáltam utánanézni: legenda vagy valóság?
A neten elsőre a Yahoo!Life 2021 márciusi cikke jött fel, amiben az áll, hogy a statisztikai adatok szerint valóban a sajtot lopják leginkább a boltokban az élelmiszerek közül. A szerző először egy 2019-es adatra hivatkozik, ami szerint a globális sajtforgalmazás értéke elérte a 114,1 milliárd dollárt, tehát a sajt nagy biznisz. Majd ebből levezeti: nem is csoda, hogy az adott évben előállított sajtok 4%-át ellopják, így „ez a finom tejtermék a leggyakrabban ellopott élelmiszer a világon”.
A bizonyíték azonban már billeg, ugyanis az állítás megtámasztására behivatkozott Huffington Post-cikk 2011 decemberi, az pedig a Global Retail Theft Barometer felmérése hivatkozik, amiben 43 ország 1187 kiskereskedőjét kérdezték meg a témában. Csakhogy az is 2011-es keltezésű, azaz ma már 10 éves, ráadásul már le sem lehet tölteni, hogy az ember a saját szemével lássa az adatokat vagy a felmérés metodikáját.
Higgyük el azonban, hogy 2011-ben így volt, és valóban a sajt volt a leggyakrabban ellopott termék a boltok élelmiszerpolcain. A kérdés azonban tovább kínoz: vajon az elmúlt 10 évben az is maradt-e? Ennek eldöntésére további kutatásokat kerestünk a Global Retail Theft Barometer éves jelentései között, amiből a 2013–2014-es elérhető.
Forrás: telex.hu