A szakértők attól tartanak, hogy a pandémiás nyomás enyhülése után kialakult áremelkedés miatt ellenőrizhetetlen eredetű külföldi áru lepi el a polcokat.
A koronavírus-járvány persze összességében is megrázta az élelmiszeripart – amihez még hozzátett az energiaárak és az építőipari alapanyagok drágulása.
Ki gondolta volna, hogy egy takarmánykeverő üzem telepítése filozófiai kérdéseket vet fel? Márpedig amint arról kezd gondolkozni valaki, hogy milyen összetételű táplálékot akar adni az állatának, következésképp miként is kell összeraknia a keverőüzemet, valójában azt is fontolóra kell vennie, mennyit akar költeni jószága jólétére, illetve mekkora legyen az állat ökológiai lábnyoma.
E két szempont ráadásul ellentmond egymásnak. A tejtermelés intenzitása például olyan mértékben nőtt bő fél évszázad alatt, hogy egy tehén ma már több mint négyszer annyit tejel, mint a múlt század közepén. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy egy liter tejre vetítve háromnegyedével csökkent az állat takarmányenergia-igénye és kétharmadával a szén-dioxid-lábnyoma.
Forrás: HVG.hu