Egy gurmé fogás, amiről még soha nem hallottál!
Az újranyitás óta ismét felpezsdült az élet a fővárosban, és régi, kedves helyeink is megújult kínálattal jelentkeznek.
A SZÉK eddig a hagyományos, Székelyföldről hozott ízekkel lopta be magát a szívünkbe, amelyek a modern konyhatechnológia eszközeivel kerülnek terítékre. Olyan klasszikusok készülnek itt, mint az egyedi ízesítésű sült húsgombóccal tálalt csorbaleves, a brassói sertésszűz ropogós burgonyával vagy épp a mics tál házi zakuszkával.
“Székely klasszikusaink és gourmet fogásaink mellett célunk, hogy innovatív ételkreációinkkal is különlegessé tegyük éttermünket” - mondja Varga Szidónia, a SZÉK Restaurant & Bar székelyudvarhelyi származású tulajdonosa. Ennek első állomása a néhány hete debütált székely szusi, ami erdélyi és magyar alapanyagokat ötvöz a japán konyhaművészettel, izgalmas nemzeti dimenzióba helyezve azt.
A Székely Szusi legendája
“Hol volt, hol nem volt, volt egyszer két béka. Az egyik Oszaka város mellett lakott egy gödörben, a másik Udvarhelyen egy patakban. Mit gondoltak, mit nem, mind a kettőnek nagy kedve kerekedett, hogy világot lássanak. Az egyik béka, amelyik Udvarhelyen lakott, szerette volna látni Oszakát, a másik, amelyik Oszakában lakott, az meg Udvarhelyet. Egymást nem ismerték, soha egymásnak hírét sem hallották, és íme, mégis egyszerre gondoltak erre az utazásra... Hogy mi a mese vége? A SZÉK-ben kiderül!” - ígérik az alkotók.
A négy ízben készített székely szusit Aranyhal, Nádszálkisasszony, Ludas Matyi és Kiskanász fantázianéven elnevezett változatban is megkóstolhatjuk: az aranyhalban például füstölt pisztrángot, tormát, sült tojást, spenótot és kelkáposztát találunk, míg a Ludas Matyi sült libamájjal, puliszkával, szilvás hagymalekvárral és római salátával idézi meg japán köntösben a székely ízeket.
Hogy mi jöhet még a székely szusi után? Az Andrássy úti étterem tulajdonosa annyit elárul: a fúziós konyha következő állomásai Olaszország és az Amerikai Egyesült Államok lesznek. Akik azonban inkább a hagyományos konyha hívei, azok sem fognak csalódni:
"A tavaszra és nyárra séfünk által megálmodott ételkreációinkban megjelenik a kapor, mint jellegzetes ízvilágú, üdítően friss fűszer és gyógynövény, ami kirobbanó és jellegzetes ízével igazán különlegessé teszi ételeinket” - mondja Varga Szidónia.