Az Agrármarketing Centrum évtizedek óta számtalan külföldi kiállításon népszerűsíti a magyar élelmiszereket közösségi megjelenés formájában. Innen jött az ötlet, hogy a 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO területén megrendezendő 79. OMÉK-on is egy hasonló attrakcióval ajándékozzák meg a közönséget. Mivel az idei OMÉK kiemelt témája az élelmiszeripar, a magas feldolgozottságú, kiváló minőségű hazai élelmiszerek bemutatása, az ötletből valóság lett: 1000 négyzetméteren közösségi élelmiszer stand született.
A HUNGEXPO A pavilonjában felállított közösségi stand számos funkcióval bír majd az OMÉK ideje alatt. Elsődleges célja, hogy válogatott magyar élelmiszereket mutasson be a kereskedők és a szakmai közönség részére (16 hazai termelő, közülük 6 rendelkezik a Magyar Termék védjeggyel). Ezen kívül számos más érdekesség miatt is érdemes lesz felkeresni:
- az élelmiszeripari ágazatok interaktív, kreatív, ismeretterjesztő módon (például makettek által) mutatkoznak be;
- naponta többször látványkonyha és kóstoltatás várja a közönséget sztárszakácsok - Marton Adrienn, Bede Róbert, Szőke András – közreműködésével;
- pódiumbeszélgetések, szakmai prezentációk zajlanak majd a nagyközönség ismereteinek bővítésére.
A kiállított termékek között számos újdonság szerepel, amelyek az OMÉK-on jelennek meg először a széles nyilvánosság előtt. Ilyen például az adalékanyagok nélkül előállított, „minden mentes” készétel termékcsalád, a Hello Food, vagy az ormánsági kis falvak összefogásából született, hagyományos receptúrán alapuló Bőközi Legendás Ízek termékei. De megtalálhatóak lesznek olyan hungarikumok is, amelyek nélkül a magyar konyha évszázadok óta elképzelhetetlen (pl. Gyulai kolbász, libamáj, fűszerpaprika).
Ha hozzátesszük, hogy mindez az édesvízi halfogyasztást népszerűsítő, szintén közösségi jellegű „Kapj rá!” stand és az OMÉK Magyar Bisztró szomszédságában történik, máris az OMÉK „Bermuda- háromszögében” találjuk magunkat, ahol az élelmiszer fanatikusok hosszú időre eltűnhetnek.