Ősszel, még ha hűvösebbek is a napok, egyszerűen muszáj kimozdulni a természetbe, mert ilyenkor a legszínesebb. Bőséggel teremnek még a lekvárba való bogyós gyümölcsök, és lassan előbújnak az ízletes erdei gombák is. Azt azonban sokan nem tudják, ezekből mit, honnan és mennyit lehet szabadon gyűjteni.
Ha lassan is, de egyre csapadékosabbra fordul is az időjárás, beindul a várva várt gombaszezon, ráadásul javában érik a vadszeder, és nemsokára lekvárnak vagy szörpnek is gyűjthetjük a csipkebogyót, a kökényt vagy akár a tűzpiros bogyójú galagonyát is – olvasható a HelloVidék oldalán. Másrészt viszont, mielőtt kosárkával a kezünkben (inkább, mint nejlonszatyorral) gyűjtőkörútra indulnánk, azért jó, ha tisztában vagyunk azzal is, ha idegen terepen járunk, milyen szabályok vonatkoznak ránk: hol, miből mennyit gyűjthetünk?Szabályok, amit minden erdőjárónak illik betartani
Léteznek olyan írott és íratlan szabályok (erről az Erdőkostóló blogja írt részletesen), amiket minden erdőjáró-gyűjtögető embernek ismernie kell. Közülük is a legfontosabb, hogy csak a biztosan felismert, ehető- vagy gyógynövényt szabad összeszedni. Fontos, hogy soha ne húzzuk ki gyökerestől a növényt, mindig hagyjunk elegendő levelet vagy virágot az egyed túléléséhez, szaporodásához! Továbbá:
- Gyökereket, hagymákat csak a nagyon gyakori fajok esetében, kis mennyiségben gyűjtsünk egy-egy területen.
- Ne tépjük, nyúzzuk, húzzuk, hanem ollóval vágjuk le a gyűjteni kívánt növényi részeket (kivéve persze a könnyen leváló terméseket)!
- Ugyan nincs kimondva, de az erdőjárók alapszabálya kellene, hogy legyen, hogy ne tapossuk össze az élőhelyet, ahol gyűjtünk. Sáros, vizes területen különösen vigyázzunk erre!
- Réteken, kaszálókon nem összevissza járkálva, taposva (különösen nem kaszálás előtt letaposva) gyűjtsünk.
- Alapszabály még, hogy területileg ritka növényeket ne gyűjtsünk be, csak a gyakori fajokat.
- Végezetül: csak tiszta helyről, tiszta, egészséges növényi részeket szedjünk össze, kerüljük például az út melletti szakaszokat!
Forrás: agrarszektor.hu