IMG_8301.jpeg IMG_8499.JPG IMG_8557.JPG

A Bazilika mellett nyitott meg Budapest legújabb étterme a Tapassio, ahol olasz-magyar-spanyol séfgárda állított össze különleges tapas kínálatot és remélik, hogy a „minifogásokkal” az egymással osztozás örömét is átadják a hozzájuk érkezőknek. A tapas-kóstolásnál ugyanis kevés finomabb és szórakoztatóbb szokás létezik.

A Tapassio ötlete éveken át érlelődött, amíg a körülmények úgy hozták, hogy a két tulajdonos végre megvalósíthatta az elképzelését. Kártyás Mihály és Vermes Áron szakmai ismeretsége még húsz évvel ezelőtt kezdődött. Azóta a fővárosi éttermek krémjében gyűjtöttek tapasztalatokat, illetve külföldön: Áron évekig működtetett éttermet Barcelonában, itthon pedig a Hachapuri étterem vezetője volt. Mihály Cipruson illetve a Bermudákon élt évekig, míg itthon olyan, a gourmet közönség előtt jól ismert helyek működtetésében vett részt, mint a Kollázs, a Da Mario étterem. A nemzetközi kalandok a két szakember számára ugyanoda vezettek: minden vágyuk lett itthon is meghonosítani azt az étkezési kultúrát, amit elsősorban a mediterrán országokban tapasztaltak meg. Hogy miről is beszélünk pontosan?

„A közös étkezés, a megosztás öröméről! A katalán közösségtől az arab világig mindenütt azt láttuk, hogy az asztalon lévő fogások közösen kerülnek elfogyasztásra, mindenki mindenből vehet. Nagyon szimpatikus számunkra ez az étkezési kultúra, amely már a módjából adódóan is közelíti azokat, akik az asztal mellett ülnek: legyen szó egy baráti körről, egy párról vagy akár üzlettársakról” – sorolja Vermes Áron. A Hercegprímás utcában nyílt Tapassioban tehát természetes, hogy a fogásokat megosztjuk egymással: mindenki mindenbe belekóstol, osztozunk az ízélményen, együtt értékeljük az ételeket. Miért is érnénk be egy-egy fogással, ha akár tízfélét is végigkóstolhatunk?

Ízelítők különböző tájakról

Ám az emberközeli hozzáállás mellett van még egy cél, ami végig ott lebegett a két alapító szeme előtt: olyan tapas-étterem megvalósítására törekedtek, ami a maga nemében páratlan! Áron már Barcelonában is örömmel tapasztalta, hogy amikor magyaros fogásokat vezetett be fuzionális konyhájú éttermében, a helyiek épp olyan előszeretettel fogyasztották őket, mint a spanyol fogásokat. A Tapassio ötvözi a magyar, spanyol és olasz ízeket, de tervben van egyéb nemzeti konyhák ételeinek bemutatása is.

„A vendégek jelenleg 45 tapas közül választhatnak, ehhez jön még a desszertsor, és a kínálatunk csak egyre bővül. Van külön „magyar vacsora” menüsorunk, aminek köszönhetően a külföldi vendégek egyszerre 6-8 magyar specialitásból is ízelítőt kaphatnak. A merészebbeknek állítottuk össze a „Trust the chef” menüsort, ha ezt választják, teljességgel a séf ízlésére bízzák magukat” – meséli Kártyás Mihály.

Hamisítatlan Joselito sonka

Az étlapon helyet kap portói libamáj, tokaszalonnába göngyölt királyrák, patatas bravas, tőkehal, tengeri süllő, polip, Szent Jakab kagyló, spanyol sonka ízelítő, és még hosszan sorolhatnánk. Az Ibérico válogatás tálon kizárólag Joselito, a világ legjobbjának tartott cég termékei találhatók. A megalkuvás nélküli ragaszkodást a minőséghez jól mutatja például, hogy az étlapon nemcsak „sajttál” szerepel, de tételesen felsorolva melyek azok a sajtok amelyek kiválasztásra kerültek. A kínálatot különleges borsor egészíti ki, ahol a mindenki számára elérhetőtől a luxuskategóriáig bárki megtalálja a kedvére valót. Különösen büszkék a rendkívül hosszan érlelhető bio és természetes tételekre, a Lenkey illetve Malatinszky pincészetekből. Azoknak sem kell aggódniuk, akik nem akarnak mélyen a pénztárcájukba nyúlni: a hely kedvező árú, háromfogásos ebédmenüvel várja a déli órákban betérőket.

A Tapassio belső tere hangulatos, Enyvvári Péter díszlettervező kreativitását dicséri. Ismerősen csenghet a vezető séf, Alessandro Smanio neve is, hiszen korábban a TV2 Akadémia Itália c. műsorában láthattuk. A fogások minőségére pedig a színes, olasz-magyar-spanyol séfgárda mellett természetesen garanciát adnak az szezonális, minőségi alapanyagok is.

A Tapassioban már a szilveszter is teltházzal zajlott, és az újévben sokak szívébe férkőzhet be ez az elérhető áron, különleges kulináris élményeket biztosító étterem, ami romantikus esték, nagy baráti beszélgetések, felszabadult összejövetelek színhelye lehet, és ahol a jó pillanatok mellett a közös étkezés örömében is osztozhatunk.

A Budapest rovat további hírei

Az ország nagy részén az intenzív havazást követően a preventív védekezés ellenére az utak burkolata a havazással érintett területeken havas, latyakos – közölte az Útinform péntek reggel.
Az EgészségAblak alkalmazással a betegek gyorsabban bejutnak a járóbeteg-szakellátásra, ki tudják választani a rendelőkben a számukra alkalmas időpontot – mondta a Belügyminisztérium parlamenti...
A kormányzat béremelési tervének legfontosabb előfeltétele, hogy a minimálbér összegét az euróhoz kösse jelentette ki a hirado.hu kérdésére Kutasi Gábor. Ha ugyanis menet közben forintra vált, akkor...
Egy téli autós kirándulás sok örömet tartogat, de a hideg időjárási körülményekhez feltétlenül fontos a megfelelő, előzetes felkészülés. Néhány alapvető autós kellék beszerzése biztonságosabbá,...
A Kassai Műszaki Egyetem (TUKE), a Miskolci Egyetem (ME) és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) a Sajó jelenlegi állapotát és az annak vízgyűjtő területén felhagyott bányák...
Már több mint 24 millió forint gyűlt össze a Jónak lenni jó! idei kampányában. A közmédia jótékonysági műsora idén a Baptista Szeretetszolgálat által fenntartott törökbálinti Tábitha Gyermekhospice...
Magyarországon hagyományosan november 15. a fordulónap, ekkortól kizárólag téli dízelt forgalmaznak a töltőállomások – közölte a Mol pénteken az MTI-vel.
Októberben 2,5 százalékkal drágultak a lakások az egy hónappal korábbihoz képest, míg szeptemberben még csak 0,9 százalékos volt a havi szintű országos áremelkedés; éves szinten a szeptemberi közel...
Tartósan párás, ködös marad az idő, többfelé várható szitálás. A legmagasabb hőmérséklet 6 fok körül alakul - írja a HungaroMet.
Átadták a Mazsihisz Szeretetkórház menóráját vasárnap, a hanukiává alakítható gyertyatartót a kórház főbejárata fölött helyezték el.

A címlapról

Az ország nagy részén az intenzív havazást követően a preventív...
Az EgészségAblak alkalmazással a betegek gyorsabban bejutnak a...
A kormányzat béremelési tervének legfontosabb előfeltétele, hogy a...
Egy téli autós kirándulás sok örömet tartogat, de a hideg időjárási...
A Kassai Műszaki Egyetem (TUKE), a Miskolci Egyetem (ME) és az...
Már több mint 24 millió forint gyűlt össze a Jónak lenni jó! idei...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Az adózás történelmileg az államhatalom fenntartásának egyik legfontosabb eszköze, ugyanakkor mindig is viták tárgya volt, hogy mi számít elfogadható mértékű adóterhelésnek.
Miért nem olcsóbb az autópálya matrica, ha nem kapunk teljes értékű szolgáltatást, mert hosszú kilométereken keresztül sebességkorlátozások, sávlezárások és azokból fakadó torlódások vannak?
A másnaposság kellemetlen tüneteit sajnos nem lehet azonnal teljesen megszüntetni, de néhány tipp segíthet enyhíteni a szenvedést és felgyorsítani a regenerálódást.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.