Felértékelődik a tisztaság jelentősége
Elkészült az ország újranyitási-ütemterve, ami a magyar kormány tájékoztatása szerint, akkor fog érvénybe lépni, ha elértük a kettőmillió-ötszázezer koronavírus elleni oltóanyaggal beoltott ember számát. Ezt a pillanatot már sokan várják, és egy biztos: a tisztaság és a higiénia jelentősége az eddigiektől lényegesen fontosabb lesz.
A kifogástalan tisztaságnak a gasztronómiában magától értetődőnek kell lennie. Az optimális tisztítás a tökéletes utolsó simítások döntő előfeltételei a magas színvonalú vendéglátásnak. A szakértők azt jósolják, hogy mostantól a vendégek is jobban fognak figyelni arra, hogy tényleg olyan helyet válasszanak, ahol a nem kell félni a Covid-vírus terjedésétől.
Ma már mindenki tudja, hogy az új típusú koronavírus cseppfertőzéssel terjed, megszoktuk a maszkokat, sőt biztonsággal viseljük. Amikor az éttermek már újra nyitva lehetnek fő feladat marad a vírus elleni védekezés. A biztonsági előírásokat épp úgy be kell tartani a konyhán, mint a vendégtérben. Bár a vendéglátásban a HACCP(1)-rendszerek eddig is pontosan szabályozták a higiéniai követelmények kialakítását, hogy a fertőzések veszélye minimalizálódjon, ezek betartása manapság kiemelt jelentőséggel bír. A cél, hogy a keresztszennyeződés kockázatát is a lehető legalacsonyabb legyen, így megakadályozható, hogy a baktériumok, mikroorganizmusok vagy más nem kívánatos anyagok jussanak ételről ételre, emberről ételre vagy eszközről ételre. A SARS-CoV-2 koronavírus magas hőmérséklettel ártalmatlanná tehető, ezért is fontos az megfelelően, rendszeresen tisztán tartott környezet a vendéglátóhelyeken.
A tisztaság, mint alapkövetelmény
„Napjainkban a higiénia és a tisztaság elsődleges szemponttá vált. Így lesz ez akkor is, amikor majd újra beülünk egy étterembe, vagy elmegyünk egy szállodába. Erre a jogosan elvárt tisztaságra adnak választ a piacon megtalálható kifejezetten „Hygiene” programmal ellátott gépek” - mondta Huber Anikó, a Mielemed MPM Kft. kereskedelmi és pénzügyi vezetője.
Aki tudott fejlesztett, hogy higiénikus körülményeket biztosítson a vendégeknek
„Nagyon nehéz helyzetben vannak most ezek a vállalkozások. Az aktív működésből sok idő kiesett, de mi segítséget tudunk nekik nyújtani a fejlesztésekben, hogy az újranyitásnál lépést tudjanak tartani a magasabb higiéniai elvárásokkal. Minden esetben felmérjük az ügyfél igényeit, a hely adottságait, így egyedi javaslatot tudunk tenni a korszerűsítésre. - tette hozzá a kereskedelmi vezető, aki azt is elárulta, hogy nem csak a turisztikai szektornak, hanem az egészségügynek is tudnak segíteni.
A szakértő szerint a Miele gépek precizitása hosszú évek fejlesztésének köszönhetően garantálja az alacsony áram és vízfelhasználást, ezzel is védve környezetünket, és biztosítja az alacsony üzemeltetési költségeket. „Bizonyos gépek egy-egy munkafolyamatot teljesen kiválthatnak, ami nagyon széles körű lehet. A megbízható működésnek köszönhetően ezekkel a készülékekkel hosszútávra lehet tervezni” - mondta Huber Anikó.