Az urbánus legendák ellenére a virsli közkedvelt étel, egyre több gyártó készít kifejezetten a kisgyerekeknek szóló kiszerelést is. Most a Sága Fini Mini pulykavirslit néztük meg közelebbről. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy mesés csomagoláson és gyerekkézbe passzoló kiszerelésen felül ad-e valami pluszt – mondjuk több húst, kevesebb adalékanyagot - egy hagyományos virslihez képest.
A Sága Fini Mini Pulykavirsli elnevezés füstölt ízű pulykavirslit takar hozzáadott vitaminokkal és kalciummal, védőgázas csomagolásban. A termék laktóz- és gluténmentes, hozzáadott szóját nem tartalmaz, de olyan üzemben készül, ahol szója felhasználás történik.
A termék összetevői: pulykahús 80%, csirkebőr, ivóvíz, pulykazsír, étkezési só, burgonyakeményítő, savanyúságot szabályozó anyagok: nátrium-citrátok, kalcium-karbonátok, fűszerek, fűszerkivonatok, sűrítő anyag: feldolgozott euchema moszat, antioxidáns: aszkorbinsav, aroma, füstaroma, színezék: kárminsav, ásványi anyag (kalcium-citrát), maltodextrin, vitaminok (E-, B6-vitamin, folsav), tartósítószer: nátrium-nitrit.
Táplálkozásbiológiai szempontból a fogyasztóknak fontos jelző a csomagoláson a 80% hústartalom, az E- és B6-vitamin, a kalcium és a folsav, hisz ez számukra az egészséges terméket sugallja. Az összetevők áttekintése után azonban láthatjuk, hogy a termék tartalmaz például csirkebőrt, pulykazsírt és kárminsavat is, amikre egy gyermeknek sincs szüksége.
A csirkebőr és a pulykazsír is tartalmaz telített zsírsavat, melynek számos szervezetre gyakorolt negatív hatása van. Növeli a vér káros koleszterin (LDL) szintjét és csökkenti a vér jó koleszterin (HDL) szintjét. A nátrium-citrát (E331) egy adalékanyag, melyet élelmiszerekben elsősorban tartósítószerként és ízanyagként alkalmaznak. A kalcium-karbonátot (E170) színezékként, savanyúságot szabályozó anyagként és csomósodásgátlóként használják.
A feldolgozott euchema moszat (E407a) hosszú láncú szénhidrogénekben (poliszaharidokban) gazdag kivonat, amit Euchema-moszatból nyernek. Tulajdonságaiban a karragénhez hasonló, félfinomított karragénnek is nevezik. A feldolgozott Euchema-moszat nagyobb mennyiségű cellulózt tartalmaz. (Az E407a előállítása során a szárított Euchema-moszatot megtisztítják az összes fehérjétől, színezéktől és kis molekulasúlyú résztől, majd további tisztítási lépcsők során élelmiszer minőségűvé dolgozzák fel.)
A kárminsav (E120) egy adalékanyag, melyet a bíbortetűnőstény egyedeiből állítanak elő. A Magyar Élelmiszerkönyvben az engedélyezett élelmiszer-színezékek között szerepel, húskészítmények esetében 100 mg/kg mennyiségben. A mértékletes fogyasztása nem ártalmas, de a szervezetbe kerülve a szalicilsavra és annak származékaira érzékeny embereknél légzőszervi vagy bőrtünetet okozhat.
A kalcium-citrát a citromsav kalciummal alkotott sója. Élelmiszerekben E333 néven használják, elsősorban tartósítószerként valamint táplálék-kiegészítő kalcium-forrásként. A nátrium-nitrit az élelmiszeriparban kettős célt szolgál: egyrészt élénkebbé, tartósabbá teszi az élelmiszer színét, valamint hús- és halételek esetén meggátolja a Clostridium botulinum nevű baktérium elszaporodását, mely a botulizmus nevű mérgezésért felelős. Napi maximum megengedett beviteli mennyisége 0,06 mg/testtömegkg. A gyomorba került nitritekből és az ott jelenlévő fehérjékből káros nitroaminok képződhetnek, amelyek rákkeltő hatásúak.
A termék 18%-kal több húst tartalmaz, mint a Sága Füstli borsos-fokhagymás pulykavirslije és kisebb a sótartalma, de ugyanúgy tartalmaz számos adalékanyagot is.
...
Szakértőnk a terméket nem ajánlja gyermekek számára, mert háromnál több E-szám is szerepel a címkén. A túl sok adalékanyag önmagában lehet, hogy nem ártalmas, de az egyelőre ismeretlen, hogy egymással és a többi élelmiszerrel bevitt adalékanyaggal hogyan lépnek kölcsönhatásba. A különböző, a szervezetünk számára nem kívánatos kémiai vegyületek ellen megoldás lehet egyfelől több C-vitamin fogyasztása, amely antioxidánsként megköti a szabad gyököket. A gyermekek napi C-vitamin-szükséglete: 0-6 hónapos korban 35 mg, 7-11 hónapos korban 40 mg, 1-10 éves korban 45 mg, 11 év felett 60 mg.
C-vitamin-források a zöldpaprika, a saláta, a brokkoli, a kelbimbó, a petrezselyemzöld és a friss gyümölcsök. Sokat tehetünk azzal is egészségünk érdekében, ha minden nap fogyasztunk (lehetőleg vegyszermentes) zöldséget és gyümölcsöt, melyek rosttartalma megköti a vegyszerek egy részét, így azok nem szívódnak fel szervezetünkben, hanem a rostokkal együtt távoznak.
A szerző dietetikus, táplálkozástudományi szakember.
Tudatos Vásárló