A haspuffadás, a hasi görcsök és a fájdalmak esetében sokszor nem szervi, hanem organikus okok állnak a háttérben, de bármi is okozza a visszatérő kellemetlen érzést, minden esetben ajánlott gasztroenterológushoz fordulni. A szakembernek kiemelten fontos ismerni a beteg pontos kórelőzményét, hogy a szükséges vizsgálatokat elvégezhesse, és ne történjenek túlzó, a betegségtudatot mélyítő vizsgálatok – hívja fel a figyelmet Dr. Szőnyi Mihály, a Budai Magánorvosi Centrum gasztroenterológusa.
A haspuffadás, hasfájás leggyakrabban a helytelen táplálkozási és életmódbeli szokásokra vezethető vissza, de sok esetben ilyen jellegű panaszokat sokszor nem organikus, tehát szervi ok, hanem az úgynevezett funkcionális eltérések csoportjába sorolható, alkattól, környezeti tényezőktől (stressz) függő, irritábilis bél szindróma okozhatja.
"Ennek kezelése tüneti terápiát (göcsoldás, fájdalomcsillapítás, diéta) jelent, de a pszichés vezetés és lelki problémák feltárása is fontos. Hasonló panaszok hátterében laktóz vagy egyéb táplálék összetevővel szembeni érzékenység, de gluténérzékenység (lisztérzékenység) is állhat. Kiemelten fontos ismerni a beteg egyéni-, és családi kórtörténetét, a pontos kórelőzményt, hogy a szükséges vizsgálatokat elvégezhessük, és történjenek felesleges, túlzó, a betegségtudatot mélyítő vizsgálatok” – mondja Dr. Szőnyi Mihály.
Ha bármilyen kellemetlenséget tapasztalunk, gasztroenterológushoz kell fordulni, aki a fenti kritériumok alapján, megfelelő gondossággal és körültekintéssel határozza meg a szükséges lépéseket: vizsgálatokat, diétát, gyógyszeres terápiát és pszichés vezetés megszervezését, menedzselését.
Vezessen étkezési naplót!
A vizsgálattól egyáltalán nem kell tartani a szakorvos kérdéseket tesz fel, hogy megismerje az egyéni és családi kórelőzményt, a panaszok kezdetét, és napszakkal, évszakkal való összefüggését. Kérheti étkezési napló vezetését, és beszámolót az eddigi terápia hatékonyságáról.
"Amennyiben a haspuffadás tüneteit tapasztalja, kezdjen saját étkezési napló vezetésébe. Azoknál, akik visszatérő a probléma, ajánlott tejmentes diéta tartása, valamint a rendszeres, napi többszöri, kis mennyiségű étkezés. Jelentős szerepe van a megfelelő mennyiségű, folyadékfogyasztásnak, a puffasztó ételek, mint például a karalábé, a káposzta vagy a bab kerülésének. Az úgynevezett pektinek (finom rostok) diétába építését is javaslom.”
Leggyakrabban irritábilis bél szindrómát diagnosztizálnak, táplálkozási és életmódbeli problémákra vezethetők vissza a tünetek, ezért először általában a beteg étkezési szokásait tekintik át, majd változtatják meg. Mivel a puffadás és a kellemetlen teltségérzés hátterében többféle életmódbeli és táplálkozási hiba, illetve gasztroenterológiai elváltozás állhat, a kezelés minden esetben a kiváltó októl függ, amit érdemes mielőbb kideríteni.
Forrás: Budai Magánorvosi Centrum, purecom
Kép: Pinterest