A hagyományos húsvéti ünnepi asztalról nem hiányozhat a foszlós fonott kalács sem. Ha nincs időd sütni, de jó minőségűt és finomat szeretnél beszerezni, fonott kalács tesztünk segít a választásban. Tízfélét próbáltunk ki a legolcsóbbtól a legfinomabbig.
A FONOTT KALÁCSRÓL
Kalács szavunk szláv eredetű és nagyon régi, már a 14. századtól említik. Akkor „kerék alakú kerek tárgyat” értettek rajta. A magyar értelmezés ehhez társította később a „jobb minőségű süteményt”.
A kalácsot régen kemencében sütötték, akár közvetlenül a kemence fenekére téve, akár tepsiben vagy vaslábasban. Az egyik legismertebb kalács, a húsvéti fonott kalács elkészítése nagyon hasonló módon történik napjainkban is: friss élesztőt futtattak fel langyos tejben, amelyet összedagasztottak az átszitált liszttel és a tojással, amiben kézzel vajat morzsoltak el. A kalács alapos dagasztása után langyos helyen, konyharuhával letakarva kelesztették, végül, mielőtt három-vagy többfelé vették a tésztás és összefonták, még egyszer átgyúrták azt. Hogy a kalács héja fényes legyen, a nyers tésztát sütés előtt tejjel felvert tojással kenték meg.
Forrás: maradokapenzemnel.blog.hu