2013.12.02. /

Aki ide belép, szemtanúja lehet a kenyér születésének (is) a dagasztástól, a kelesztésen át a készre sütésig. És ha nem sietős a dolga, egy kávéra is leülhet a sarokban  elhelyezett asztalkához. Mi is itt kérdeztük Vajda Józsefet a kis pékség történetéről.

image

„Jó bornak nem kell cégér” – találó mondás a Pékműhely esetében, hiszen az utcán sétálva szinte észrevétlen a kis pékség, mégis egymásnak adják a kilincset a vásárlók. Belépve megértjük, miért: a kinti nyirkos hideget kellemes meleg, friss kenyér- és vajas péksüteményillat váltja fel, barátságos fények és hangulatos tégla – fa belső tér.

A pultra kézzel festett madár- és virágmotívumok vizuális élményt adnak. Kedves a kiszolgálás is, az eladó lánynak van ideje és pár kedves szava minden vevőhöz, miközben az üzlet másik felében egy másik hölgy éppen a kenyereket veti be a kemencébe.

image

Hogy választottad ezt az utat?

Három éve jött az ötlet, hogy pékséget szeretnék, úgy, hogy eredetileg szociológus vagyok, aztán az építőiparban dolgoztam, tehát a pékszakmához nem volt közöm. Először elkezdtem péket keresni, aki majd a pékségemben dolgozik, de senkit sem találtam, aki az elvárásaimnak megfelelt volna. Így hát elkezdtem péknek tanulni – külföldön. Ausztriában, Németországban, Franciaországban és Olaszországban gyűjtöttem ismereteket és tapasztalatokat.

Milyen a jó kenyér?

Az a jó kenyér, amit önmagában – minden nélkül – élmény enni. A kenyér készítésénél a legfontosabb, hogy hogyan készül. Nemcsak a liszten múlik a minősége. Ettől függetlenül mi arra is nagy gondot fordítunk, hogy milyen lisztet használunk. Magyarországon elég magas, 25-30 dkg az egy főre jutó napi gabonafogyasztás, ezért is nagyon fontos az asztalunkra kerülő kenyér vagy más péktermék minősége. A liszt hamutartalma – amely az ásványi anyag tartalmát mutatja meg – is fontos: minél nagyobb a hamutartalom, annál jobb a kenyér élettani hatása. Finomlisztet mi nem is használunk a kenyérhez.

image

Honnan veszitek a lisztet?

Egy békéscsabai biomalomtól és az érdi Elvira Malomból.

Mennyi idő alatt készül el egy kenyér itt, a Pékműhelyben, szemben egy átlagos pékséggel?

Nálunk másfél nap alatt, míg egy adalékszerekkel dolgozó pékségben két óra alatt össze tudnak hozni egy kenyeret. Csak az utóbbinál jobb nem tudni, mit tartalmaz… Mi hároméves kovászt használunk, folyamatosan etetjük, gondozzuk.

Milyen kenyereket és pékárukat készítetek?

Állandó kínálatunkban a világos-, a rozs- és a 100%-os rozskenyér szerepel. A kenyér nálunk „csak” lisztből, vízből, kovászból – esetleg élesztőből – és sóból készül. Vannak persze különböző kenyérspecialitásaink, amelyek zöldségekkel, magvakkal, fűszerekkel, olívaolajjal készülnek. Ilyenek például a burgonyás, a fehérboros-diós-mazsolás, a gyömbéres-sörös, a szárított paradicsomos-rozmaringos vagy az aludttejes-túrós kenyerek, hogy csak néhányat soroljak.

A honlapunkon látható a teljes lista, illetve a facebookon lehet követni a napi kínálatot. Kínálatunkban szerepel még vajas kifli, rongyos kifli, tejes zsemle – ahogy nagyanyáink sütötték –, fahéjas és kakaós csiga, sajtos pogácsa, túrós és almás táska és még más finomságok. A péksüteményekhez is kizárólag vajat és tejet használunk.

image

A "rongyos kifli"

Mit gondolsz a hidrogénezett növényi zsírokról?

Az, hogy nem természetesek. Nekünk alapelvünk a természetesség, a teljes élet, amihez az is hozzátartozik, mit megeszünk. A honlapcímünkben is benne van: Natúr Péktermékek. Ez azt jelenti, hogy termékeinkhez nem teszünk adalékszereket, azok csak természetes összetevőket tartalmaznak. A szomorú helyzet az, hogy a pékeknek a hagyományos kenyérsütést már nem tanítják, csak az adalékszerek használatával való sütést.

Ahogy elnézem az árakat, elég barátságosak.

Igen, az áraink felveszik a versenyt bármelyik, áruházláncokban is elérhető pékség termékeivel.

Vannak „zöld szempontok” a pékség működésében?

A hozzávalókat környékbeli termelőktől szerezzük be, még a felhasznált zöldségeket, gyümölcsöket is. Azonban ennél is fontosabb a Fák könyve. Van egy vásárlói könyvünk, amelybe egy bizonyos vásárlási összeg felett belepecsételünk. Ahány pecsét van a könyvben, annyi fát elültetünk abban az évben. Idén körülbelül kétszázat.

Hová kerülnek a fák?

Előnyben részesítjük a vidéki településeket, persze fogadókészségtől is függ, hogy kit választunk. Ebben az évben Bicskén szaporodik a faállomány. Az esemény alatt a település búbos kemencéjében fogunk sütni az érdeklődőknek. Részleteket a FB-oldalunkra is feltöltjük majd, érdemes figyelni.

Kép: Pékműhely

Authors: Tudatos Vásárló

Forrás

A Budapest rovat további hírei

A Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány újra meghirdette nagy sikerű Tehetséggondozó Programját, amely egyedülálló lehetőséget kínál a médiaszakma iránt érdeklődő fiataloknak. A program...
A MÁV-csoport díjmentesen biztosít vizet utasainak a forgalmas állomásokon a hőhullám tetőzésekor, a legforróbbnak ígérkező napon, csütörtökön – közölte a vasúttársaság az MTI-vel.
Egy modern munkahely ma már jóval többet jelent, mint egy asztal, néhány szék, és a négy fal.
Szeptember elsejére minden diák tankönyve ott lesz az iskolákban: a debreceni Alföldi Nyomdában készülő tízmillió államilag megrendelt tankönyv 75 százalékát már legyártották – közölte a...
Könnyebben fertőz és gyorsabban terjed. Új Covid variáns bukkant fel. A WHO már vizsgálja az új mutánst, ami a korábbi koronavírus változatok genetikai keveredéséből jött létre. Szakemberek szerint...
Aki elmulasztotta megfizetni a gépjárműadót, június 30-án éjfélig kérheti az automatikus öthavi pótlékmentes részletfizetést – hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal...
„A kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy megvédje a magyar családokat és hosszútávon biztosítsa számukra a kiszámítható, fenntartható lakhatást. Ennek érdekében a kormány úgy döntött, hogy 2025...
2025 májusában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,7 millió vendég közel 3,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 3,5, a vendégéjszakáké 1,9 százalékkal...
Magyarország rendkívül jelentős versenyelőnyre tesz szert azzal, hogy majdnem fél évszázad után újra kutatóűrhajóst küld a világűrbe Kapu Tibor személyében ezen a történelmi jelentőségű napon –...
A felhős tájakon szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, és általában sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett.

A címlapról

A Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány újra meghirdette nagy...
A MÁV-csoport díjmentesen biztosít vizet utasainak a forgalmas...
Szeptember elsejére minden diák tankönyve ott lesz az iskolákban: a...
Évtizedek óta újságok, különféle nyomdai termékek az életünk.
Könnyebben fertőz és gyorsabban terjed. Új Covid variáns bukkant...
Aki elmulasztotta megfizetni a gépjárműadót, június 30-án éjfélig...

Könyvajánló

Egyszer volt, hol nem volt egy szakácskönyv, ami a főzést és a gluténmentes ételeket is megszeretteti a gyerekekkel - egy hiánypótló kötet jelent meg az idei Egészség világnapján, április 7-én!
Tudtad, hogy mik voltak az ókori turisták legkedveltebb úti céljai? Hogy melyik reformátor tiltotta be a korcsolyázást? Hogy miért takarták le fél szemüket a lovagok? Hogy melyik római nevezte a filozófiát „görög zagyvaléknak”? Hogy kik voltak az ókori világ legnagyobb műkincsrablói? Hogy miért nem korbácsolták meg a rómaiak Pál apostolt Jeruzsálemben? Hogy hol vetettek be a középkorban biológiai fegyvert, és mi lett ennek a következménye? Hogy kit neveztek a középkorban...
Efraim Zuroff történész, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetőjét sokan az „utolsó nacivadászként” emlegetik, mióta 2002-ben meghirdette az „Utolsó Esély Akciót” (Operation Last Chance) a még életben maradt, de soha felelősségre nem volt náci háborús bűnösök felkutatására.
Ne azzal foglalkozz, hogy mások mit mondtak rólad, milyen teszt eredményeket értél el eddig, vagy mit gondolsz magadról! Benned akkora egyéni tehetség van, ami meg tudja változtatni a világot!

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A hazai telekommunikációs szolgáltatók, mint a Yettel és a Telekom, újabb inflációkövető díjemeléseket jelentettek be, amelyek április 1-jétől lépnek életbe. A Telekom például 3,7%-os emelést hajt végre a Központi Statisztikai Hivatal által közölt éves fogyasztói árindex alapján.
Ha te is keresed a kiutat az alkoholos estékből és a fáradt, kedvetlen, érzelemmentes másnapokból, fusd át velem ezt a kilábalási tervet, hátha találsz inspirálót!
Komoly politikai vita folyik az 2014 évi választási harcról. A szakértelmiség nehezményezi, hogy a választási harc során a különböző politikai pártok nem vonzó gazdasági elképzeléseik ismertetésével, hanem egymás hibáinak feltárásával próbálnak szavazókat szerezni.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Miért gondolod, hogy egyedül vagy? Abortuszra készülsz? Úgy érzed, hogy senki nem tud segíteni? Ne engedd, hogy a félelem döntsön helyetted! Vár a megoldás! Vár a segítség!
A Kurfli Közhasznú Kulturális Egyesület pályázatot hirdet 10 civil szervezet számára kedvezményes spot / reklám film elkészítésére.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.