Akkreditált érzékszervi vizsgálók laboratóriumi körülmények között végzik az élelmiszerek érzékszervi tesztjeit – közölte az InfoRádió kérdésére az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.
Zsigó Róbert elmondta, hogy március végén hozhatják nyilvánosságra a száz termékösszevető-vizsgálat eredményeit.
Voltak kétségek, hogy az érzékszervi vizsgálat akkreditált, szabályozott módszer-e. Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár kijelentette, igen, amit nem egy szubjektív kóstolgatásnak kell elképzelni.
„Folyamatosan képzett és továbbképzett szakemberek végzik akkreditált laboratóriumban.”
Zsigó Róbert arról is beszélt, a földművelésügyi miniszter újabb száz, Nyugat-Európában is kapható termék összehasonlító – laboratóriumi, összetevői és érzékszervi – vizsgálatát rendelte el.
„A lényege az, hogy minőségi különbségeket vagy egyezőségeket tudjunk feltárni. Ugyanolyan ízű lehet egy termék, hiába cserélték rosszabb minőségűre egy összetevőjét.”
Március második felében hozzák nyilvánosságra, hogy a vizsgálat milyen termékeket érint és mit mutattak a vizsgálatok.
Zsigó Róbert emlékeztetett arra, hogy ugyanazon multinacionális cégek ugyanazon márkájú termékeit több esetben jobb minőségben lehetett megkapni Ausztriában, mint Magyarországon, ami felháborító. Ezt szeretnék most ezzel az átfogó vizsgálattal ellenőrizni.
Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár ismertetése szerint ez egy valóban átfogó, részletes vizsgálat lesz. Vizsgálnak fűszereket, alkoholos és alkoholmentes italokat, konzerveket, fagyasztott és édesipari termékeket, tejterméket.
(inforadio.hu)