A mindennapos zöldség- és gyümölcsfogyasztás minden korosztály számára különösen fontos.
Arról nem is beszélve, hogy az őszi, téli időszakban kiemelten hangsúlyos a szervezetünk vitamin- és ásványianyag-ellátottsága, az immunrendszerünk megfelelő felkészítése a téli, influenzás, vírusos időszakra. Ilyenkor is a rendelkezésünkre állnak friss, elvermelt vagy eltett zöldség- és gyümölcsfélék, amelyekből kedvünkre válogathatunk.
A hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítésére jött létre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nevelő programja, az Európai Friss Csapat program, melynek az az egyik célja, hogy a lakosságot ösztönözzék, különös tekintettel a fiatal korosztályra és a szülőkre, a minél több egészséges friss gyümölcs és zöldség fogyasztására. A NAK országos elnökével, Győrffy Balázzsal beszélgettünk minderről.
Mi az az Európai Friss Csapat program?
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) edukációs programja a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának a népszerűsítésére. A 2021-2023 között megvalósuló program keretében elsősorban a 6-18 éves korosztályt és a 30-50 éves korú szülőket célozzuk meg, a korábbi, rendkívül sikeres Európai Friss Kalandok program (2018-2020) folytatásaként. Az EU által támogatott program három ország együttműködésében valósul meg: Franciaország, Belgium és Magyarország, hazánkat a NAK képviseli. Az Európai Friss Csapat program célja, hogy a résztvevő országokban a gyermekes családok körében további 1-3 százalékkal növekedjen a friss zöldség és gyümölcs fogyasztása, ugyanis a 2017 és 2018 között Európában mért 4 százalékos növekedés továbbra sem elégséges, különösen a fiatalok és a gyermekes szülők esetében. Magyarországon is - bár történt némi emelkedés - további növekedésre van szükség, mert még mindig el vagyunk maradva az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt napi minimummennyiségtől, ami 400 gramm/fő. Napi 260 gramm/főről indultunk, ami 304 gramm/főre emelkedett, de ezekből az adatokból is jól látszik, hogy van még teendő.
Miért fontos ez a program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának?
Két fontos célunk van vele: egészségügyi, illetve energiagazdasági. Az edukációval, a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök megismertetésével, egészségmegőrző hatásuk bemutatásával növelni a fogyasztásukat. Agrárgazdasági szempontból pedig szeretnénk, ha a megnövekedett fogyasztás a hazai gazdák termékei iránti keresletben csapódna le. Célunk, hogy minél több szülő, nagyszülő ismerje meg a zöldségek, gyümölcsök változatosságát, jótékony hatásait, tanuljon meg elkészítési módokat, trükköket, és építse be ezeket a családi étkezési szokásaiba. Az ő példájukon és családi hagyományaikon, táplálkozási rutinokon keresztül érhető el, hogy a fiatalabb generáció számára testközelibb legyen az egészséges, friss zöldségeken és gyümölcsökön alapuló táplálkozás. Ezzel összefüggésben azt szeretnénk, hogy javuljon a fogyasztói tudatosság, nőjön a jó minőségű hazai termékek iránti kereslet, és erősödjön a hazai zöldség- és gyümölcságazat.
Forrás: hellodvidek.hu