Az élelmiszer-adalékanyagokra vonatkozó Uniós jogszabályok azon az elven alapulnak, hogy csak azon adalékanyagok használatát engedélyezik, amelyek átmentek egy teljes körű biztonsági értékelésen.

image

Ennek ellenére egy Eurobarométer felmérés azt mutatta, hogy az európai fogyasztók 66%-át aggodalommal tölti el az adalékanyagok jelenléte az élelmiszerekben. Továbbá nem értik, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) miért értékeli újra a jelenleg használatban lévő élelmiszer adalékanyagokat.

Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket normális esetben nem fogyasztanak élelmiszerként, de bizonyos technológiai célok megvalósítása érdekében szándékosan adnak az élelmiszerekhez. Ezek közé tartoznak:

Antioxidánsok: megóvják a zsírokat az oxigénnel való reakcióba lépésből, ami máskülönben elszíneződésekhez és avasodáshoz vezetneSzínezékek: javítják, helyreállítják a színt, vagy színt adnakEmulgeátorok, stabilizátorok és gélképzők/zselésítők: segítik az összetevők keveredésétTartósítószerek: a mikrobák által okozott romlás megelőzésével növelik az eltarthatósági időtÉdesítőszerek: édes ízt adnak

Az élelmiszer-adalékanyagok engedélyezése

Az Uniós jog értelmében minden élelmiszer-adalékanyagot engedélyeztetni kell, mielőtt a gyártó felhasználja. Egy élelmiszer-adalékanyag csak akkor engedélyezhető, ha a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján a javasolt felhasználási mennyiségben nem jelent veszélyt a fogyasztók egészségére. Egy új adalékanyag engedélyezése érdekében a kérelmezőnek az Európai Bizottsághoz egy hivatalos kérvényt, majd az EFSA-hoz egy részletes kérelmet kell benyújtania.

Az EFSA egy független tudományos testület, amely áttekinti az összes lényeges, adalékanyaggal kapcsolatos vizsgálatot (adatok a mérgezőségről, emberi expozíciós vizsgálatok, stb.) és véleményezi az adalékanyag várható felhasználási körülményeinek biztonságosságát. Amint ezt a véleményt közzéteszik, az Európai Bizottság és valamennyi Uniós Tagállam szakértői figyelembe veszik és döntenek arról, hogy használatát engedélyezni lehet-e az EU-ban.

 Ha a döntés kedvező, a kérelem tovább kerül az Európa Tanács és az Európa Parlament elé (annak érdekében, hogy teljes mértékben megfeleljen az uniós jogszabályoknak), mielőtt az adalékanyagot végül engedélyezik és rákerül az EU által jóváhagyott adalékanyagok listájára. A listát a 1129/2011 sz. (EU) bizottsági rendeletben tették közzé.

Az engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok E-számot kapnak. Ezekkel egyszerűsítik az anyagok gyakran összetett kémiai megnevezését a címkéken. A címkén az adalékanyagot funkcionális osztályának neve szerint kell jelölni, amelyet egyedi neve vagy E-száma követ, pl: „édesítőszer: aszpartám” vagy „édesítőszer: E951”. Így az E szám garanciát jelent arra, hogy az adalékanyag sikeresen ment át az EFSA és az európai szabályozók alapos vizsgálatán.

Sok száz adalékanyag létezik, azonban csak azok (és csak a megjelölt feltételek mellett) használhatók fel, amelyek szerepelnek az EU által jóváhagyott adalékanyagok listáján. Néhány élelmiszer-adalékanyag majdnem minden feldolgozott élelmi termékben felhasználható, míg másoknak korlátozottabb a felhasználása.

Miért értékelik újra a 2009. január 20. előtt engedélyezett élelmiszer-adalékanyagokat?

Bár az EU-ban jelenleg használatban lévő összes élelmiszer-adalékanyagot teljes körűen értékeltek és az élelmiszerekben engedélyezett mennyiségükben biztonságosnak tekinthetők, az Európai Bizottság felkérte az EFSA-t, hogy módszeresen értékeljen újra minden olyan adalékanyagot, amelyet 2009. január 20. előtt engedélyeztek. Számos eredeti értékelésre évtizedekkel ezelőtt került sor, ezért indokoltnak tartották az egyes adalékanyagokat újravizsgálni a legfrissebb tudományos információk fényében.

A Bizottság arra fogja használni ezt a lehetőséget, hogy eldöntse vajon szükséges-e az egyes élelmiszer adalékanyagok jelenlegi használati feltételeinek felülvizsgálata, pl. a megengedhető napi beviteli értékének (ADI) megváltoztatása. Amennyiben szükségesnek ítélik, lehetőség van egy adalékanyag teljes eltávolítására az engedélyezettek listájáról.

Hogyan folytatják le az újraértékelést?

Az értékelések rangsorolása érdekében egyedi feltételrendszer használatával (pl. az utolsó értékelés óta eltelt idő, az új adatok hozzáférhetősége, a felhasználás mértéke), egy, az engedélyezett élelmiszer adalékanyagokat újraértékelő programot indítottak. Hatékonysági és gyakorlati okokból, ahol lehet, az értékeléseket funkcionális osztályok szerint (pl. tartósítószerek, antioxidánsok) fogják lefolytatni.

 Az EFSA feladata, hogy megvizsgálja az eredeti véleményt és a teljes dokumentációt, a Bizottság és a Tagállamok által benyújtott kiegészítő adatokat, és tárgyhoz tartozó bármilyen más, az utolsó értékelés óta közzétett irodalmat. Az EFSA támogatása érdekében „nyilvános felhívásokat” is közzétesznek információkért, melyekben minden megfontolásra érdemes, vonatkozó adatot bekérnek.

Az újraértékelési folyamat jelenlegi helyzete

Mivel az élelmiszerszínezékek az elsőként engedélyezettek között voltak, a legmagasabb prioritást kapták az újraértékelésnél. A 2G vörös szín (E128) használatát elsőként függesztették fel 2007-ben, azt követően, hogy új tudományos bizonyítékok szerint használata biztonsági problémát jelenthet.

A prioritási listán a tartósítószerek és az antioxidánsok következnek (2015 végéig újra kell értékelni), melyeket az emulgeátorok, stabilizátorok és gélképző/zselésítő anyagok követnek (2016 végéig kell újraértékelni őket). A fennmaradó élelmiszer-adalékanyagokat 2020 végéig fogják újraértékelni.

Forrás: EUFIC

image   image   image

Tudatos Vásárló

A Budapest rovat további hírei

Már Villány térségében is kimutatták a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegséget, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fokozott odafigyelésre és védekezésre figyelmezteti a...
A Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány újra meghirdette nagy sikerű Tehetséggondozó Programját, amely egyedülálló lehetőséget kínál a médiaszakma iránt érdeklődő fiataloknak. A program...
A MÁV-csoport díjmentesen biztosít vizet utasainak a forgalmas állomásokon a hőhullám tetőzésekor, a legforróbbnak ígérkező napon, csütörtökön – közölte a vasúttársaság az MTI-vel.
Egy modern munkahely ma már jóval többet jelent, mint egy asztal, néhány szék, és a négy fal.
Szeptember elsejére minden diák tankönyve ott lesz az iskolákban: a debreceni Alföldi Nyomdában készülő tízmillió államilag megrendelt tankönyv 75 százalékát már legyártották – közölte a...
Könnyebben fertőz és gyorsabban terjed. Új Covid variáns bukkant fel. A WHO már vizsgálja az új mutánst, ami a korábbi koronavírus változatok genetikai keveredéséből jött létre. Szakemberek szerint...
Aki elmulasztotta megfizetni a gépjárműadót, június 30-án éjfélig kérheti az automatikus öthavi pótlékmentes részletfizetést – hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal...
„A kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy megvédje a magyar családokat és hosszútávon biztosítsa számukra a kiszámítható, fenntartható lakhatást. Ennek érdekében a kormány úgy döntött, hogy 2025...
2025 májusában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,7 millió vendég közel 3,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 3,5, a vendégéjszakáké 1,9 százalékkal...
Magyarország rendkívül jelentős versenyelőnyre tesz szert azzal, hogy majdnem fél évszázad után újra kutatóűrhajóst küld a világűrbe Kapu Tibor személyében ezen a történelmi jelentőségű napon –...

A címlapról

Már Villány térségében is kimutatták a szőlő aranyszínű sárgaság...
A Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány újra meghirdette nagy...
A MÁV-csoport díjmentesen biztosít vizet utasainak a forgalmas...
Szeptember elsejére minden diák tankönyve ott lesz az iskolákban: a...
Évtizedek óta újságok, különféle nyomdai termékek az életünk.
Könnyebben fertőz és gyorsabban terjed. Új Covid variáns bukkant...

Könyvajánló

Egyszer volt, hol nem volt egy szakácskönyv, ami a főzést és a gluténmentes ételeket is megszeretteti a gyerekekkel - egy hiánypótló kötet jelent meg az idei Egészség világnapján, április 7-én!
Tudtad, hogy mik voltak az ókori turisták legkedveltebb úti céljai? Hogy melyik reformátor tiltotta be a korcsolyázást? Hogy miért takarták le fél szemüket a lovagok? Hogy melyik római nevezte a filozófiát „görög zagyvaléknak”? Hogy kik voltak az ókori világ legnagyobb műkincsrablói? Hogy miért nem korbácsolták meg a rómaiak Pál apostolt Jeruzsálemben? Hogy hol vetettek be a középkorban biológiai fegyvert, és mi lett ennek a következménye? Hogy kit neveztek a középkorban...
Efraim Zuroff történész, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetőjét sokan az „utolsó nacivadászként” emlegetik, mióta 2002-ben meghirdette az „Utolsó Esély Akciót” (Operation Last Chance) a még életben maradt, de soha felelősségre nem volt náci háborús bűnösök felkutatására.
Ne azzal foglalkozz, hogy mások mit mondtak rólad, milyen teszt eredményeket értél el eddig, vagy mit gondolsz magadról! Benned akkora egyéni tehetség van, ami meg tudja változtatni a világot!

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A hazai telekommunikációs szolgáltatók, mint a Yettel és a Telekom, újabb inflációkövető díjemeléseket jelentettek be, amelyek április 1-jétől lépnek életbe. A Telekom például 3,7%-os emelést hajt végre a Központi Statisztikai Hivatal által közölt éves fogyasztói árindex alapján.
Ha te is keresed a kiutat az alkoholos estékből és a fáradt, kedvetlen, érzelemmentes másnapokból, fusd át velem ezt a kilábalási tervet, hátha találsz inspirálót!
Komoly politikai vita folyik az 2014 évi választási harcról. A szakértelmiség nehezményezi, hogy a választási harc során a különböző politikai pártok nem vonzó gazdasági elképzeléseik ismertetésével, hanem egymás hibáinak feltárásával próbálnak szavazókat szerezni.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Miért gondolod, hogy egyedül vagy? Abortuszra készülsz? Úgy érzed, hogy senki nem tud segíteni? Ne engedd, hogy a félelem döntsön helyetted! Vár a megoldás! Vár a segítség!
A Kurfli Közhasznú Kulturális Egyesület pályázatot hirdet 10 civil szervezet számára kedvezményes spot / reklám film elkészítésére.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.