Vasárnap lement a teljes műsor a CNN-en, ami 45 percen keresztül Magyarországgal és Budapesttel foglalkozik: szerencsére nem lett kínos, de azért hagy maga után kívánni valót. A három Emmy-díjjal kitüntetett műsornak ez már az ötödik évada, és elég válogatott társaságba került Budapest, az amerikai Bourdain alig forgatott ugyanis európai városban, Koppenhágát és Lyont kivéve, illetve volt egy egész rész Spanyolországról. Bourdain, aki eredeti szakmáját tekintve séf, általában inkább a világ távolabbi, eldugott helyeit keresi fel.
Az egész műsorhoz egyébként Zsigmond Vilmos személye szolgáltatja a keretet, Bourdain végig vele beszélget, és az ő életén keresztül ismerjük meg Budapestet, illetve a magyar történelmet. Bourdain először is Budapest szépségén ájuldozik, hogy persze neki mondták, hogy mennyire szép ez a város, de hát azt nem gondolta, hogy ennyire elképesztően gyönyörű. Ahogyan ő mondja, ha lenne olyan, hogy building porn (épületpornó) az biztosan itt lenne. Mindehhez halk cimbalom szól a háttérben, megkönnyeztük. Bourdain az állandó poént is ellövi, hogy akkor most melyik Buda és melyik Pest, amit a külföldiek mindig olyan nehezen jegyeznek meg. Pedig ennél egyszerűbb dolog nincs.
Bourdain viszonylag gyorsan enni kezd, először a New York kávéházban, ahol felidézik Budapest letűnt, dicső múltját, majd belevágnak a libamájba. Libamájat ugyanis minden utcasarkon lehet enni Magyarországon, „minden menüben ott van, és nagyon jó”. Ez mondjuk enyhe túlzás. Másodiknak bárányragu levest eszik, amit a New York kávéházban, Wolf Andrástól mi is szívesen ennénk, főételnek pedig Bourdain malaccsülköt választott. Nem igaz tehát, hogy csak kifőzdében habzsolt és palacsintát tömött, kipróbált igazi fine dining helyeket is, de tény, hogy ennél sokkal jobban el volt ájulva a rántott hústól.
Íme az angol nyelvű videó:
{youtube}
}A teljes cikk az index.hu oldalán olvasható.