Olyan nem történhet, hogy annyi rizst főzzünk köretnek, amennyi kell. Mindig sokkal több vagy sokkal kevesebb lesz. Utóbbi csak közfelháborodást és általános családi éhhalált okoz, több problémát az előbbi eset vet fel. Mit kezdjünk egy lábosnyi másnapos, hideg főtt rizzsel? 

Márpedig maradékot nem dobunk ki, pláne, ha ez a maradék olyasmi, amit ezerféleképpen lehet hasznosítani. Arra is van ötlet, ha az a rizs éppen ragacsos és tapadós, sőt, arra is, ha kicsit kemény, pergős, hiszen lássuk be, a rizs nem az a műfaj, ami mindig tökéletesre sikerül.

Sült rizs

Maradék rizs, néhányféle zöldség, egy kis hús vagy tofu, némi ízesítés, és körülbelül tízpercnyi, magas hőfokon történő, kevergetve pirítás. Sült rizse szinte minden keleti konyhának van, de a koncepció összességében megegyezik. Lehet kínai, koreai, thai, mind finom, annak ellenére, hogy ha itthon készítjük, nyilván egyik sem lesz végül igazán autentikus.

Kit érdekel, ha attól még ez a legjobb, legkényelmesebb maradékfeldolgozó étel, ami elképzelhető. Mivel a wok vagy a serpenyő, amiben készül, végig iszonyú forró, mindent elő kell készíteni, fel kell vágni, le kell reszelni, hogy sütéskor már csak érte kelljen nyúlni. A sült rizs inkább a pergős fajtákból lesz finom.

Alapanyagok:

  • 200 gramm főtt rizs
  • étolaj
  • 1 szál sárgarépa
  • 3 szál újhagyma
  • 100 gramm tofu/csirkemell
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • friss vagy szárított csili
  • 1 kiskanál barna cukor

A tetejére:

  • friss koriander
  • uborkaszeletek
  • lime

A répát kis gyufaszálakra vagy kockákra vágjuk, a tofut felkockázzuk, az újhagymát felkarikázzuk, a fokhagymát lereszeljük, a tojást egy kistányérban, kevés sóval felverjük. Egy másik kistányérban elkeverjük a szójaszószt a cukorral és a csilivel. Egy wokot vagy serpenyőt füstölésig hevítünk, majd beleöntünk egy kevés olajat.

Beletesszük a répát és a tofut vagy csirkemellet, addig pirítjuk, míg színt nem kapnak. Hozzáadjuk a fokhagymát és a rizst, egy percig keverve pirítjuk. Ekkor jöhet a tojás, ezzel is őrült tempóban keverjük a rizst, míg meg nem szilárdul, majd hozzáadjuk az újhagymát, és meglocsoljuk a szójaszószos keverékkel. Még egy-két percig keverve pirítjuk, majd azonnal tálaljuk. A tetejére az asztalnál lime-ot facsarunk, friss koriandert szórunk rá, és uborkát adunk mellé.

Gránátalmás rizssaláta

Rizsből saláta is készülhet, főleg nagyon pergős típusúból, ami igazán harapható állagú, mint a barna rizs.

A gránátalmának szezonja van, tele vele a piac, most érdemes enni, mert nemcsak szép, de finom is, és elképesztően egészséges.

 

Alapanyagok:

  • 200 gramm főtt barna rizs
  • fél gránátalma magjai
  • egy nagy csokor friss petrezselyem
  • 50 gramm dió vagy mandula
  • egy nagy vagy két kis paradicsom
  • 100 gramm sűrített paradicsom
  • egy kiskanál őrölt római kömény
  • egy evőkanál gránátalmaszirup
  • egy evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • fél citrom

A hideg rizst elkeverjük a gránátalma magjaival, a felaprított petrezselyemmel és a durvára vágott dióval. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot is.

Egy kistányérban elkeverjük a sűrített paradicsomot, a köményt, a gránátalmaszirupot az olívaolajjal, és a citromot is hozzáfacsarjuk, majd megsózzuk és borsozzuk. Ezzel a keverékkel öntözzük meg utána a salátát.

Rakott zöldségek sajtos, fűszeres rizzsel

Bármilyen zöldség jó lesz, ha jó alaposan befűszerezett rizzsel, esetleg rizs és darált hús keverékével lerakjuk, és újrasütjük, ez alap.

A lenti recept a nyárvégi piacra hangolódott, de készülhetett volna padlizsánnal is, vagy akár blansírozott kelkáposztával. Nem baj, ha a maradék rizs kicsit ragacsos, tapadós, ezzel a recepttel működni fog.

Alapanyagok:

  • 2 közepes cukkini
  • 2 nagy vagy 4 kicsi paradicsom
  • 200 gramm főtt rizs
  • 1 tojás
  • egy csokor friss petrezselyem vagy kapor
  • 100 gramm sajt (érlelt cheddar és parmezán vegyesen)
  • só, bors, szerecsendió
  • 2 dl tejföl

A cukkinit felkarikázzuk, sütőpapíros tepsire fektetjük, és 200 fokos sütőbe toljuk negyedórára. Amíg sül, a főtt rizst elkeverjük a tojással, a sajt háromnegyedével, megsózzuk, megborsozzuk, belevágjuk a petrezselymet.

Ha a cukkini megsült, egy kivajazott jénait kirakunk cukkinikarikákkal, megkenjük tejföllel, és ráhalmozzuk a rizs felét. Még egy réteg cukkini, tejföl és rizs következik, majd a tetejét kirakjuk a paradicsommal és a maradék cukkinivel. Sajtot reszelünk az egészre, és 180 fokos sütőben körülbelül fél óra alatt összesütjük.

Arancini – sült rizsgolyók, olaszul

Az arancini eredetileg maradék rizottóból készül, de egyszerű, másnapos főtt rizsből is simán el lehet készíteni. Sokféleképpen csinálják, van olyan verzió, amibe sáfrány kerül, és nem tojásba, hanem liszt és víz keverékébe mártják, aztán forgatják morzsába, és úgy sütik ki. A szicíliai folyó, a római henger alakú, és supplínak nevezik, de mind finom, és rengeteg maradék rizst lehet így hatékonyan feldolgozni. Van, ahol azt mondják, forrón kell fogyasztani, máshol viszont hideg változatban árulják az utcán, szóval: hidegen és melegen is finom. Ha maradék rizottóból készül, szépen összeáll, ha viszont főtt rizsből csináljuk, kell neki egy kis segítség.

Alapanyagok, ha maradék rizottóból készül:

  • fél kg maradék rizottó
  • 30 gramm vaj
  • 100 gramm reszelt parmezán

Alapanyagok, ha sima főtt rizsből állunk neki:

  • fél kg főtt rizs
  • két tojás
  • 100 gramm reszelt parmezán
  • annyi liszt, hogy éppen formázható legyen a massza

A töltelékhez:

  • bolognai ragu vagy mozzarellakockák

A panírhoz:

  • liszt, tojás, zsemlemorzsa

A sütéshez:

  • étolaj

A maradék rizst elkeverjük az olvasztott vajjal és a sajttal. Pingponglabdányi gombócot formálunk belőle, kilapogatjuk a kezünkben, és a közepére teszünk egy keveset a raguból, vagy néhány sajtkockát nyomunk bele.

Összecsukjuk, gombóccá formáljuk. Amikor mind kész, egyenként lisztbe, tojásba, majd morzsába forgatjuk őket, és bő, forró olajban aranyszínűre sütjük.

Rizspuding

Azért rizspuding, és nem tejberizs, mert itt tényleg péppé fő a rizs, ami nem is baj, így lesz éppen olyan pudingos-remegős az állaga, ami itt a cél. Aki továbbmenne, és igazán rengeteg maradék rizs van a nyakán, nyugodtan készíthet belőle rizskochot is, ehhez itt talál receptet.

Alapanyagok:

  • maradék főtt rizs
  • teljes tej
  • cukor
  • vanília/gyömbér/fahéj/citromhéj

A maradék rizst fazékba tesszük, annyi tejet öntünk rá, hogy ujjnyi vastagon ellepje, és felforraljuk. Amint felforr, egészen alacsonyra mérsékeljük a lángot, és lassan addig főzzük, míg el nem éri a kívánt, pudingos állagot. Közben cukorral és bármi mással, ami épp a kezünk ügyébe kerül ízesítjük.

És itt még nincs vége, lehet még maradék rizst tölteni paprikába, paradicsomba, használni levesbetétnek, vagy spenótos gombócot gyúrni belőle, csak egy dolgot nem szabad vele megtenni – a kukába dobni.

 

 

 

 

Számítógép szerviz Budapesten házhoz megy, a XVI. kerületben ingyenes kiszállással

 

Ez is érdekelheti