Töredékére csökkent a málna hazai termőterülete és a következő években vélhetően megszűnik a hazai termesztés – mondta a Magyar Időknek a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Csizmadia György az okok között említette, hogy nincs aki foglalkozzon a korábban házak mellett termesztett növénnyel, és a nagyobb ültetvényekre sem találnak munkást. A dolgozók bére pedig egyre nagyobb arányt képvisel a termék árában, ezzel csökkentve a termelés jövedelmezőségét.

Magyarországon a 600 forintért értékesíthető málna kilójából 200 forint a betakarítási költség.

Ez a probléma egyébként nem csak a málnát, hanem minden nagy munkaerőt igénylő gyümölcsöt érint. Szerbiában, Romániában és Ukrajnában ugyanis fillérekért dolgoznak az ültetvényeken. A szakember szerint gyakorlatilag nincs megoldás a problémára, a növekvő munkaerőköltségeket a fogyasztók nem fizetik meg.

Ha dupla áron lehetne eladni például a szamócát, akkor megérné, a vásárlók azonban egyelőre nem fogadják el az áremelést. Ugyanez a helyzet minden nagy kézimunka igényű gyümölcsnél, így ezek a növények lassan eltűnnek a magyarországi termőterületekről.

Számítógép szerviz Budapesten házhoz megy, a XVI. kerületben ingyenes kiszállással

 

Ez is érdekelheti