Augusztus elején országszerte megjelent a parlagfű virágpora, a hónap második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó mennyiségben lesz jelen a levegőben - írja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A parlagfű leginkább augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében okoz allergiás tüneteket, bár a pollenszórást az időjárás jelentősen befolyásolja.

Májusban és júniusban a parlagfű növekedéséhez csapadékra van szükség, a virágzás időszakában viszont a hosszú, esős időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, ezzel akár hosszabb időszakra csökkentve a pollenterhelést. A rövid ideig tartó záporok, zivatarok után, amint kisüt a nap, a pollenszórás azonnal elindul, a pollenkoncentráció újra nő. A magas hőmérséklet és a tartós szárazság a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet.

A pollenallergiások zöme érzékeny a parlagfűre: a könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha egyaránt sújtja a felnőtteket, a gyermeket, a fiatalokat. 

A parlagfűszezonban az allergiás betegek az ÁNTSZ oldalán található, naponta frissülő, több város adatát is tartalmazó jelentésből tájékozódhatnak az aktuális helyzetről. Emellett a parlagfűpollen-riasztási rendszer (PPRR) minden héten szerdán teljes országos parlagfűjelentést is közzétesz.

Számítógép szerviz Budapesten házhoz megy, a XVI. kerületben ingyenes kiszállással

 

Ez is érdekelheti