1. Nem igaz, hogy kullancs csak tavasszal és ősszel van. Igaz, hogy ez a két évszak a főszezon, de csapadékosabb, hűvösebb nyári időszakokban, és enyhébb, hómentes téli hónapokban is nagy menyiségben jelenhetnek meg.

2. Kullancs ellen sajnos nincs 100%-os, biztos megoldás. Az elszántabbak a nyakörv mellett spot-on cseppeket is használnak, sőt esetleg séta előtt spray-vel is kezelik az állatot, vagy ultrahangos riasztót akasztanak a nyakukba. Legjobb hatásfoka a kullancs esetében is a nyakörveknek és a spot-on cseppeknek van, ezek a kullancsok 95-98%-át távol tarják. A legtöbb bolha elleni készítménynek több-kevesebb kullancs ellenes hatása is van. Mivel a kullancs csak a bőrbe hatolást követő 24. óra körül kezdi üríteni a kórokozókat, érdemes a séta után átnézni a kutya, macska szőrét,

3. Az, hogy nem talál kullancsot, az nem jelenti, hogy az állat nem fertőződhetett. A kullancs fejlődési stádiumai, a nymphák is képesek a kórokozók terjesztésére, ezek pedig méretüknél fogva észrevehetetlenek.

4. A kullancsveszély elleni védekezés fontos része a vakcinázás, amely viszont nem helyettesíti a repellens készítményeket. A két legfontosabb kullancs által terjesztett kutyabetegség, a lyme borreliózis és a babeziózis ellen szerencsére van vakcina.

5. A kullancs eltávolításakor fontos, hogy ne sérüljön a kullancs. A zsírral kenés és a kézzel kitépés nem jó módszer, mert nagy mennyiségű, kórokozóval szennyezett nyálat juttat az állatba. Helyette kullancskiszedő kanállal vagy csipesszel, balra forgatva lehet eltávolítani a parazitákat. Ilyen eszközöket tudunk is adni a rendelőben. Ha mégis beleszakadt a kullancs feje, akkor azt - hacsak nem okoz komoly gyulladást - általában már nem érdemes piszkálni. Pár nap alatt magától is kilökődik.

 

Számítógép szerviz Budapesten házhoz megy, a XVI. kerületben ingyenes kiszállással

 

Ez is érdekelheti