Kutatások kimutatták, hogy a mammográfia nem "végleges válasz" a korai felismerésre, sőt valójában több problémát okozhat, mint amennyit megold. Szóval, mi is a baj a mammográfiával?

A mammográfok növelhetik a rák kialakulásának kockázatát

Dr. John W. Gofman (M.D., Phd.), aki az ionizált sugárzás egészségügyi hatásait vizsgálja, 30 éve tanulmányozza az alacsony dózisú sugárzás emberekre gyakorolt hatását. Úgy becsülte, hogy a mellrákos esetek 75%-a megelőzhető lenne az ionizáló sugárzás minimálisra csökkentésével vagy megszüntetésével. Ez magában foglalja a mammográfiát, a röntgent és minden egyéb - hasonló elven működő - orvosi eszközt. A mammográfia során keletkező sugárzáson túl, a mellekre gyakorolt nyomás miatt szétterjedhetnek a már meglévő rákos sejtek, és áttéteket képezhetnek.

Magas "fals pozitív" arány

Egy svéd tanulmány során 60.000 nőt vizsgáltak meg (40 és 64 év közöttieket), akik korábban mammográfiával végzett mellrákszűrésen estek át. A tanulmány felfedte, hogy a mellrák gyanújával onkológushoz küldött nők 70%-ánál ez az eredmény téves volt.

Abból a tényből kiindulva, hogy ezen vizsgálatok eredménye sokszor fals pozitív, az a biopsziák és egyéb invazív orvosi eljárások szükségtelenné válásához vezethet. Az igazság az, hogy a pozitív eredményű mammográfiás lelet miatt elvégzett biopsziás vizsgálatok 70-80%-a nem igazolta a rák jelenlétét a szervezetben. Becslések szerint ezen szituációk 90%-a a lelet nem egyértelmű leolvasásából adódik, amiben a mellszövet sűrűsége is nagyban közrejátszik.

Magas "fals negatív" arány

Míg az "álpozitív" eredmények felesleges stresszt és felesleges orvosi beavatkozást okozhatnak, úgy az "álnegatív" eredmények akár végzetesek is lehetnek. A 40 év alatti nők mellszövete sűrűbb, ezért nehezebb a daganatok felismerése mammográfiával. A National Cancer Institute (Nemzeti Rákkutató Intézet) szerint a 40 és 49 év közötti nőknél magasabb a nem észlelt tumorok aránya, és a vizsgálatok 40%-a mutat fals negatív eredményt.

Az ösztrogén torzítja a mellröntgent

Az ösztrogénkezelés elfedi a mammográfiai eredményeket. Egy 8800 főt számláló tanulmány keretein belül posztmenopauzás - 50 év és afölötti - nőket vizsgáltak. A tanulmány kimutatta, hogy az ösztrogén terápia (ERT) alkalmazása 71%-kal megnöveli az esélyét a fals pozitív mammográfiai eredményeknek. Ugyanakkor rájöttek, hogy legalább ilyen nagy a fals negatív eredmények esélye is.

Fontos tudni azt is, hogy a mammográfia nem feltétlenül mutatja ki a 2cm-nél kisebb átmérőjű daganatot, holott, ha egy daganat eléri az 1cm-t, akkor az már kézzel is érzékelhető egy önvizsgálat során. Épp ezért sok egészségügyi szakember úgy véli, hogy az önvizsgálat a leghatékonyabb módszer a mellrák korai kimutatására. Emellett a legbiztonságosabb és a legolcsóbb is.

Folyamatosan válnak elérhetővé a különböző, alternatív rákszűrési módszerek. Ilyen például a termográfia, amely sugárzás helyett infravörös hőt bocsát ki.

Amennyiben mégis megtörténik a legrosszabb, akkor nagyon fontos, hogy tartózkodjunk az olyan napi szokásainktól, amelyek a rák növekedését okozhatják vagy elősegíthetik. Fontos az olyan tiszta, növényi alapú étrend beiktatása, amely rákellenes tulajdonságokkal bír.

 

Számítógép szerviz Budapesten házhoz megy, a XVI. kerületben ingyenes kiszállással

 

 

Ez is érdekelheti