Világszerte használják a hazánkban farkasalmaként ismert aristolochia hatóanyagát a természetgyógyászatban, de sok olyan "egészség" oldal van, ahol elfelejtik közölni, hogy a farkasalmából készült szerek, csak külsőleg használhatók.

A tudomány akkor értesült az aristolochia hatóanyagával kapcsolatos problémákról, amikor egy dán nőnek veserákja alakult ki. Előtte a nő egy különféle anyagokból (többek közt aristolochiából) álló keveréket szedett, hogy lefogyjon. Az orvosok azért kezdtek erre a gyógynövényre gyanakodni, mert az általuk tapasztalt elváltozás nagyon hasonlított ahhoz, ami a Balkán-félszigeten is gyakran előfordul, és ott az Aristolochia egy másik fajának a kenyérlisztbe keveredő magjai okozzák a gondot.

További nyomozással kiderült, hogy bizonyos genetikai hajlam esetén az emberek 5-10 százalékánál vesekárosodást okoz és az aristolochiában megtalálható sav, és a dns-mutációk rákot is eredményezhetnek.   

A probélma a természetes hatóanyagokkal:  

  • bizonyos hatások csak évtizedekkel később vának láthatóvá
  • nem mindig pontos a hagyományos gyógyászat diagnózisa (például amikor a csít vizsgálják)
  • erős a placebóhatás,  az emberek sokszor már attól is jobban érzik magukat, ha foglalkoznak velük
  • hibásan azt feltételezzük, hogy amit évszázadok óta alkalmaznak, az tutira biztonságos

Sokan azért fordulnak a természetes gyógymódokhoz, mert a nyugati orvoslást nyereségvezéreltnek tartják. Eközben persze fizetnek minden egyes természetes kiegészítőért, és nem veszik figyelembe, hogy ez a piac legalább annyira profitvezérelt, és globálisan nagyjából 30 milliárd dollár lehet a forgalma.

Számítógép szerviz Budapesten házhoz megy, a XVI. kerületben ingyenes kiszállással

 

Ez is érdekelheti