Szerencsésebben zárjuk a 2015. évet, hiszen kezdenek az árak kicsit helyrerázódni, de azért még mindig nem dübörög a piac. Miközben a keresleti érdeklődés emelkedik, az ingatlanok eladási, bérbeadási tömege csökken és kevesen mozdulnak az ingatlan irodák felé segítségért.  Pedig ha az "univerzális" magyar polgárok átvedlenek ingatlan ügynökké vagy mezítlábas (iroda és bejelentés  nélküli) ismeretlen közvetítők kezébe helyezik életük munkájának gyümölcsét akkor újra megjelenhetnek a piaci problémák, átverések, csalások.

A 2014-es 1.350 Ft/m2-es kiadási átlagárhoz (Világgazdaság) képest emelkednek a kiadó lakások árai, helyenként már irreálisan is, hiszen a szolgáltatás minősége nem sokat változik. Továbbra is legjobban keresett kerületünkben az olcsó 40-60.000 Ft közötti albérlet, a 10-12 M Ft közötti lakások, a 15-25 M Ft közötti kisebb házak, de ezek felkínálása csak szórványosan érkezik. A nagy értékű családi házak eladása most is stagnál, illetve ritka.

A lakásárak helytől függően 5-20 % között emelkedtek az idei évben, a budapesti átlag 15,2 % volt. (Világgazdaság)

Nagy gondja a hazai közvetítőknek, hogy szakmai szervezeteink nem tudták megvédeni a magyar vállalkozók érdekeit, így erőteljesen megjelentek a piacon a külföldi ügynökök, brókerek, ingatlanos vállalkozások. Probléma -véleményem szerint - az állami földek értékesítése is, hiszen világosan látszik, hogy a már értékesített föld,  probléma  esetén már idegen kezekbe is vándorolhat. Az egykori Regnum Marianum összetartó értékének alapja a föld kizárólag birtokba adása, de nem tulajdonlása volt. A privatizáció (prívó= foszt, privatizál= fosztogat) gyalázatos, nemzetünkre megsemmisítő hatását, már csak egyedül a föld magyar kézben tartása enyhítette, de eladásával  teljesen kifosztottá válik nemzetünk. A szeretet ünnepe felé haladva, az adventi várakozásban bízzunk égi és földi királynőnk hatalmában, hogy egyszer minden újra helyreáll és nemzetünk felvirágozik.

Irodánk az idei évben december 20.-ig várja megbízásaikat, majd január közepétől új és szerencsés évben reménykedve, igyekszik legjobb tudása szerint segíteni a kerületi lakosok ingatlan ügyeit.

APEX-Ingatlan Kft. 1163 Thököly út 10/d (A fodrász és a dohánybolt között) 06/70 9432430

Mireisz Tibor

Számítógép szerviz Budapesten házhoz megy, a XVI. kerületben ingyenes kiszállással