A BBC szerint két fegyveres ment be a templomba Saint-Etienne-du-Rouvray-ben, és 4-6 embert ejtett túszul. A France 3 arról számolt be, hogy a túszok között egy pap és két apáca is volt. A támadóknál kés volt.

A Reuters  később arról írt, hogy "semlegesítették" a két támadót, ezt erősítette meg a BBC is, értesülésük szerint mindkét túszejtőt lelőtték, de a túszok egyike, egy pap is meghalt. A Telegraph úgy tudja, hogy az áldozat a 84 éves Jacques Hamel atya, az értesülést megerősítette a francia Püspöki Konferencia szóvivője is.

Pierre-Henri Brandet belügyi szóvivő azt mondta, egy másik túsz megsebesült, az állapota válságos.

A Le Figaro és később a Telegraph is azt írta, hogy a pap torkát elvágták. Azt, hogy mi volt a két támadó indítéka, egyelőre nem tudni. 

A helyszínen vannak a rendőrség elit egységei, a környéket kordonnal zárták le, a templomban robbanóanyag után kutatnak.

A városba tart Francois Hollande elnök és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter is.

Manuel Walls francia miniszterelnök a történtekre úgy reagált: elborzadt a barbár támadáson, ami minden francia valamint katolikus állampolgárt érint.

Francois Hollande elnök gyalázatos terrortámadásnak nevezte  a történteket. Azt mondta: a terroristák az Iszlám Államra hivatkoztak. A Le Figaro a rendőrségre hivatkozva azt írja, az egyik támadó szakállas volt és a vallásos muszlimok által hordott sapka volt rajta. Az M6 francia tévéadó tudósításából kiderült, hogy a támadók egyikét a francia titkosszolgálat ismerte.

Az Iszlám Állam azóta jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. A saját hírportáljukon, az Amakon közzétett közlemény szerint a szervezet két "katonája" hajtotta végre a támadást.

A Liberation arról írt, hogy a hatóságok tartottak egy hasonló támadástól templomok ellen. Tavaly ugyanis egy 24 éves, algériai származású terrorista, Sid Ahmed Ghlam egy Párizs környéki templom ellen tervezett hasonló támadást. A mészárlás tervét azért nem sikerült végrehajtania, mert lábon lőtte magát és ezután elfogták. Előtte viszont agyonlőtt egy fiatal nőt, akinek el akarta rabolni a kocsiját.

A Vatikán elítélte a túszejtő akciót, és "barbár gyilkosságnak" nevezte, hogy a támadók elvágták a pap torkát. „Különösen azért lepnek meg minket a történtek, mert ez a szörnyű erőszakcselekmény egy templomban zajlott, ahol Isten szeretetét hirdetik"- írta közleményében Federico Lombardi vatikáni szóvivő.

Lombardi elmondta, hogy Ferenc pápa mélységesen átérzi "az abszurd erőszak fájdalmát és horrorját", "a legradikálisabban elítéli a gyűlölet minden formáját, és imádkozik az érintettekért".

 

Számítógép szerviz Budapesten házhoz megy, a XVI. kerületben ingyenes kiszállással

 

Ez is érdekelheti