A honfitársai által csak 'Pepének' becézett Mujicát 2010-ben iktatták be elnöki hivatalába. Elnöki széke elfoglalása után sem költözött be az elnöki palotába, és kitartott az egyszerű életmód mellett. Kampányuk során komoly figyelmet fordítottak a rendkívül népszerű Vázquez-kormány munkájának folytatására, tovább erősítve az általuk képviselt politikai irányt. Szlogenjük az "Un gobierno honrado, un país de primera", vagyis az "Egy tisztességes kormány, egy elsőrangú ország" volt, amellyel utalni kívántak a legfőbb ellenzéki jelölt, a konzervatív Luis Alberto Lacalle korrupciós botrányaira. A kampány ideje alatt Mujica elhatárolódott a venezuelai Hugo Chávez vagy a bolíviai Evo Morales kormányzati stílusától, ő maga pedig a régió balközép pártjait, mint pl. a brazil Luis Inácio Lula da Silva vagy a chilei Michelle Bacheletet nevezte meg követendő példaként. A választás utáni első beszédében elismerte politikai vetélytársainak munkáját, és egységre szólította fel népét: azt mondta, a választásnak "sem győztesei, sem vesztesei" nem voltak ("ni vencidos, ni vencedores").

Elnöki ciklusa alatt mindvégig vidéki házában élt, feleségével, Lucía Topolanskyval. Elnöki fizetésének – 2013-ban mintegy 2,6 millió forintnak megfelelő összeg – a 90 százalékát civil szervezeteknek adományozta. Az újságírók a „világ legszerényebb elnöke” címet ragasztották rá, mivel egy ütött-kopott, 26 éves Volkswagen Bogárral járt dolgozni.

2011-ben kormánya elrendelte a diktatúra idején elkövetett emberi jogi visszaélések kivizsgálását. 2012-ben pedig – a latin-amerikai országok közül elsőként – Uruguayban legalizálták az abortuszt, majd 2013 decemberében – elsőként a világon – elfogadtatta azt a törvényt, amely legalizálja és állami kézbe helyezi a marihuána kereskedelmét, hogy csökkentse a kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekményeket, javítsa az ország egészségügyi állapotát, és megakadályozza a drogkartellek további előretörését. Az állam így elkezdhette ellenőrizni a marihuána fogyasztóit, és gyógykezelést ajánl a leginkább függő személyeknek, ahogy azt az alkohol túlzott fogyasztása esetében is szokás.

Az uruguayi alkotmány értelmében az elnök legfeljebb egy teljes cikluson keresztül maradhat hivatalban, így Mujicát 2015 márciusában párttársa, Tabaré Vázquez váltotta, miután 2014 novemberében megnyerte az elnökválasztást Luis Alberto Lacalle Pou konzervatív jelölttel szemben.

Számítógép szerviz Budapesten házhoz megy, a XVI. kerületben ingyenes kiszállással

 

Ez is érdekelheti