Thomas Alva Edison: "A váltóárammal való ökörködés nem több mint időpazarlás. Soha az életben senki sem fogja használni.". (Nagyon utálta Teslát)

Lord Kelvin: „A levegőnél nehezebb tárgyak repülése lehetetlen”

Albert Einstein: „Semmilyen jel nem mutat arra, hogy az atomenergia valaha is elérhető lesz. Ez azt jelentené, hogy tetszés szerint zúzhatjuk össze az atomot”

Bill Gates: „512 kilobájt mindenki számára elég lesz” 

Nikola Tesla: "A Holdra nem lehet rakétával eljutni"

Digital Equipment Corp elnöke (1977): "Nem látom értelmét annak, hogy miért akarna bárki is egy komputert az otthonába"

Albert Michelson amerikai Nobel díjas fizikus 1903: "A fizika tudományának valamennyi fontosabb alapvető törvénye és tétele fel van már fedezve, és ezek a törvények olyan szilárdan megalapozottak, hogy még annak a lehetősége is rendkívül csekély, hogy valaha kiegészítésre szorulnak."

Fentiekből is nyilvánvaló, hogy a hasadó alapon működő atomerőművek melletti érvelőknek az a legnagyobb gyengéje, hogy statikus világban gondolkoznak, vagyis a jelen technológiai és tudományos lehetőségeit vetítik ki 30-40 évre. Egy ostoba jóslatnak persze nincsenek súlyos anyagi és politikai következményei, de egy atomerőmű felépítése egy kis ország számára súlyos terhet jelent. Olyan súlyosat, amely, ha rosszul sül el, akkor az ország gazdaságát évtizedekre teheti tönkre. És nem csak az elköltött százmilliárdok miatt, hanem azért, mert ugyanekkora összeget von el a modern technológiák fejlesztéséből.

Azt monda a miniszterelnök, hogy ha felépül Paks II, akkor az olcsó áramot el tudjuk adni nyugat-Európának. Az, hogy a megtermelt áram olcsó lesz-e, az nagyon is kérdéses. Ami viszont tény, hogy Európában villamos áramból jelenleg felesleg van és például Ausztriában törvény tiltja az atomenergiából előállított áram vásárlását. További tény, hogy az elektromos energia igény folyamatosan csökken. Az ipari felhasználok egyre hatékonyabbak, a közvilágításban terjed az alacsony fogyasztású LED technológia. Az egyelőre alternatívnak nevezett technológiákkal előállított áram pedig egyre olcsóbb lesz.  

Egy atomerőműnek van egy keveset emlegetett olyan hátrányos tulajdonsága, hogy nem szabályozható. Egy reaktor a maximális teljesítménye 85-90 %-án működik stabilan, ez alatt a teljesítmény alatt kaotikus folyamatok indulnak be, ilyen instabil állapot kialakulása vezetett a csernobili katasztrófához is.

A legnagyobb ostobaság a miniszterelnök részéről az, hogy az olcsó energiára fog idetelepülni a külföldi tőke. Ez sajnos bizonyos szempontból igaz. Az a tőke fog ide települni, amely magas energiaigényű (gumigyár, öntöde, nehézvegyipar, stb.) Az ilyen típusú befektetés az, amely nem kívánatos az országba. Ezek ugyanis kevés és alacsonyan képzett munkaerőt igényelnek, azt is túlnyomórészt minimálbéren, mert a folyamatok nagymértékben automatizáltak. Azok a befektetők, akik magas szintű technológiákat hoznának (biotechnológia, radiotechnika, informatika, gyógyszeripar, stb.) jellemzője az, hogy alacsony energiaigényűek, ellenben igen érzékenyek a munkabért terhelő járulékokra és egyéb költségekre. Ezeknél a cégeknél az alkalmazottak többsége magasan kvalifikált mérnök, fizikus, kémikus, biológus, informatikus, és ezekhez a szakmához magas bérek tartoznak. Ezek az iparágak nem jönnek Magyarországra olcsó energiáért. Továbbá azért sem, mert már a képzett munkaerő is hiányzik. Az ország jövője számára az kellene, hogy Paks II árát az oktatásba invesztáljuk. Mert a tudás is energia, szellemi energia, de rendkívül hatékony.      

Számítógép szerviz Budapesten házhoz megy, a XVI. kerületben ingyenes kiszállással

 

Kövessen minket!

Ez is érdekelheti