A GE informatikai vállalat 25 ország IT szakértőit, szoftvermérnökeit, valamint profi és amatőr programozóit hívta játékba, hogy megfejtsék, miről beszélgetnek a számítógépek bináris nyelven.

Több mint ezer szakember csatlakozott a „GEeks go for gold” nevű játékhoz a Twitteren, hogy informatikai és kódfejtő képességeiket felhasználva előrébb jussanak a játékban. 

Magyarország egyike azon országoknak, ahol a legmagasabb volt a résztvevők aránya. A világ kódfejtőinek elitjéből csak Szabó Zoltánnak, a 29 éves fizikusnak, a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet munkatársának sikerült rájönnie a megoldásra.

„Ez volt a tökéletes kihívás számomra. Mivel a kriptográfia nagy szenvedélyemmé vált az elmúlt évben, nem gondolkodtam sokat azon, hogy csatlakozzak a játékhoz” – mondja Szabó Zoltán. 

„A játék első két feladata viszonylag könnyű volt, de a harmadik feladvány megoldása két hétig tartott” – tette hozzá. A fizikus jelenleg azt várja, hogy a világ többi informatikusa is megfejtse a feladványt, mivel a verseny még nem zárult le.

A fiatal magyar szakember két hét alatt fejtette meg a feladványt, így ő nyerte meg a 10 000 dolláros díjat (ez átszámítva körülbelül 2,76 millió forint), amelyet a GE annak a játékosnak ajánlott fel, aki elsőként fejti meg a kódot. Szabó Zoltán azért jelentkezett a versenyre, hogy a doktori értekezésének írása közben frissítse elméjét. 

A nemzetközi megmérettetés nyerteseként nem csak a 10 ezer dolláros díjat kapta meg, de részt vehet a GE Minds + Machines elnevezésű, San Franciscóban, novemberben megrendezendő konferenciáján is, ahol olyan szakemberekkel találkozhat, akik szintén megértik a mesterséges intelligencia emberi nyelvét.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországot a legaktívabb országok között láthattuk ebben a nagyszabású megmérettetésben. Mindez tükrözi a magyar szakemberek technológia iránti elhivatottságát és tudását, amely alapja lehet a jövő digitális gazdaságának hazánkban és a régióban" – fogalmazott Molnár Péter, a GE Magyarországi Digitális Fejlesztési Központjának vezetője.

Az „ipari internet” – vagyis a gépek, személyek és adatok integrált hálózata – alapjaiban változtatja meg az életünket, és kétszer annyi értéket állít majd elő, mint a polgári internet.

Ezért kiemelten fontos a GE számára, hogy kapcsolatba lépjen a világ legokosabb, legtehetségesebb szoftvermérnökeivel és adattudósaival, akik a jövőben a digitális rendszerek tervezésével, fejlesztésével és működtetésével foglalkoznak majd, valamint digitális képességekkel láthatják el a vállalat által gyártott ipari termékeket és berendezéseket. 

 

 

Számítógép szerviz Budapesten házhoz megy, a XVI. kerületben ingyenes kiszállással

 

Kövessen minket!

Ez is érdekelheti