A 2008-ban alapított, független Mainstream Renewable Power mint globális megújuló energiás projektfejlesztő, komoly méretű szereplőnek számít a világban, elvégre mára mintegy 10 GW-hoz "van köze". Ezért is iránymutató, hogy a cég a napokban bejelentette: új fókuszt jelöl ki a világtérképen.  Az MRP a szél-, és napenergia-beruházásokat mostantól Dél- Afrikában is erőteljesen támogatni fogja. A cég konkrétumot is a világ tudtára adott: 2018- ig – tehát: két év alatt! – 1300 MW kapacitás beépítését segíti.

Eközben Magyarországon

Szél-, vagy napenergiatermelő beruházásoknak, pláne külföldi beruházóknak, Magyarországon lassan egy évtizede nincs szinte se híre, se hamva. A tavasszal átadott pécsi naperőmű , mely 4 milliárdba került, és elég gyorsan megépült, plusz a kormány is előszeretettel példálózik vele, túlnyomó részt Brüsszel finanszírozta.  A Mátrai Erőmű körüli meddőhányókra telepített „inotai napelemrét” (16 MW) az erőművet működtető német RWE-t dicséri, ahogyan azt a néhány törpeerőművest is, akik – mint amilyen a Jászágón "ketyeg" – megfelelő üzletet láttak a zöldenergiában.

Szélenergia-termelésben 2009 óta egy helyben állunk. Akkor fejezték be a még 2006-ban kiadott jogosítványok alapján a szélparképítkezéseket. Azóta a magyarországi szélenergia- kapacitás 329 MW, miközben már tíz évvel ezelőtt is, az akkori technológia és fejlettségi szint mellett is nyilvánvaló volt, hogy még legalább 410 MW szélenergiát akkor is rá lehetne engedni a magyar hálózatra, ha a rendszerirányítás (Mavir) semmiféle ezirányú, hálózati rugalmasságot segítő fejlesztést nem végezne.

Megújuló villamosenergia részesedése nálunk 7%, Lengyelország 11%, Szlovákia 21%, Finnország 31%

Számítógép szerviz Budapesten házhoz megy, a XVI. kerületben ingyenes kiszállással

 

Kövessen minket!

Ez is érdekelheti