A szám egyetlen magyar indulója a legjobb 32 között kapcsolódott be a küzdelmekbe, és az észt Julija Beljajeva, valamint a dél-koreai Kang Joung Mi egyformán 15-11-es, továbbá a japán Szato Nozomi fölényes, 15-4-es legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol a francia Lauren Rembit 10-6-ra verte. 

Az aranyéremért a tavaly és tavalyelőtt is világbajnok olasz Rossella Fiamingóval vívott, aki sokáig vezetett, 11-7-re is, de Szász egy 8-2-es hajrát produkálva végül 15-13-ra győzött.

A Vasas 33 éves, egyéniben vb-második és -harmadik, Eb-bronzérmes vívója 2008-ban, Pekingben 12., négy éve, Londonban pedig 25. volt. Rióban ő szerezte a magyar küldöttség első érmét. 

„Még mindig nem hiszem el, a sírás kerülget, és az örömkönnyek folynak az arcomon, valóra vált az, amiért gyerekkorom óra dolgozom – kezdte Szász Emese az M4-nek. – Nagyon szerettem volna érmet nyerni, mert az előző két olimpia nem sikerült jól.

„Éreztem, hogy ez egy jó nap, megjött közben az étvágyam. Végig jókedvűen, felszabadultan tudtam vívni, még a döntőben az olasz lány ellen is, aki ellen nem szeretek vívni, negatív volt a mérlegem ellene, de így is vissza tudtam jönni.”

Somfai Péter, a férfi párbajtőrcsapat tagja azt mondta az Origónak, azért is örül Szász győzelmének, mert „ha valaki, ő igazán megérdemelte, az elhivatottsága és a víváshoz való hozzáállása miatt”. Somfai hozzátette: „Ez a győzelem az egész vívócsapatnak hatalmas lelki pluszt jelent, ami neki is jól jöhet majd a saját versenyében. 

„Máris adhatjuk vissza az olimpiára kapott melegítőnket, amin a 168-as szám szerepel – hiszen már 169 olimpiai aranyéremnél tart Magyarország.” 

Somfai szerint az volt a döntő tényező Szász győzelmében, hogy amikor hátrányba került, belátta, hogy nem szabad folytatnia azt a fajta lassú, kivárásra építő vívást, ami az olasznak kedvez. 

Schmitt Pál Rióban így nyilatkozott kollégánknak az első magyar arany után:

„Ez mindenki válláról leveszi a terhet."

Nagyon jó kezdése ez az olimpiának, igazság szerint Szász évek óta ott van a közvetlen élmezőnyben, ilyen szempontból nem meglepetés számomra a győzelme, de hihetetlen volt látni, mennyire összeszedetten vívott egész nap.” 

 

Számítógép szerviz Budapesten házhoz megy, a XVI. kerületben ingyenes kiszállással

 

Ez is érdekelheti