A nemzeti ünnep napján,  2017. október 23-án 19.30 órai kezdettel kerül sor Őrizd a  lángot! címmel a Tóth Ilona életéről és mártíromságáról szóló rockmusical bővített változatának ősbemutatójára az Erzsébetligeti Színházban.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőse, Tóth Ilona szülőháza kerületünkben található. Már csak ezen tény miatt is a XVI. kerületi önkormányzat, a civil szervezetek és a kerület lakossága megkülönböztetett figyelemmel ápolja a mártír szigorló orvosnő emlékét. Első szobrát is itt avattuk fel, majd ezután került emlékműve a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar épületének bejárata mellé. A kerületi önkormányzat képviselő testülete posztumusz díszpolgári címmel tisztelgett Tóth Ilona személyének.

A kerületi polgárok kezdeményezésére az önkormányzat Kovács Péter polgármester úr vezetésével, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával felújította Tóth Ilona szülőházát és ott emlékhelyet, illetve múzeumot rendezett be, melyet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából nyitottak meg.

A kerület polgárainak ösztönzésére elhatározták, hogy a fiatalokhoz is közelebb hozzák Tóth Ilona példaszerű életét és az 1956-os szellemiséget. Ezért Koltay Gábor filmrendező közreműködésével, történész szakértőkkel konzultálva, tehetséges kerületi zeneszerzők rockoperát komponáltak. Az előbemutatóra tavaly október 23-án, az 1956-os események 60. évfordulója alkalmából került sor.

Az országos bemutató Tóth Ilona mártírhalálának 60. évfordulójára emlékezve 2017. október 23-án este fél 8 órakor lesz, majd 24-én újabb előadás következik az Erzsébetligeti Színházban.

A rockopera zenéjét és szövegét Bácskay Zsolt zeneszerző, néhány dal esetében pedig Horváth Tamás írta. A címszerepet Kisfaludy Zsófia alakítja, a további szerepekben is neves művészek működnek közre. Makrai Pál, Juhász Róza, Kósa Zsolt, Petőcz András és mások. Rendező: Koltay Gábor

Az előadáson a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! Regisztrálni az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet név, elérhetőség és igényelt darabszám megadásával.