A sashalmi városrészben - Sashalom utca 6/B-nél - október végére készül el a 12 ezer négyzetméteres Reformátorok tere, ahol R. Törley Mária szobrászművész reformáció-emlékműve, egy kilátó és egy kávézó is helyet kap. A tér átadó ünnepségét október 29-én, vasárnap 14 órakor tartják.

A kompozíció - Luther Márton és Kálvin János reformátor, valamint a bécsi békét aláíró Bocskai István egész alakos szobra - a reformáció üzenetére figyelmeztet: "Tartsd meg a hitet, újítsd meg és erősítsd meg a hitet, és akkor ez a hit megtart téged".

A téren 336,5 millió forintból megvalósuló beruházás részeként egy 17 méter magas kilátót, 80 négyzetméteres kávézót építenek 30 négyzetméteres terasszal, sétáló utakat és parkolókat alakítanak ki.

A tér közepére R. Törley Mária tervei alapján egy három méter átmérőjű, kerek, fehér kőből készült szökőkút kerül, közepén egy gömbbel, amelyre három helyről folyik a víz, a medencéhez pedig három körbefutó lépcső vezet.

A kútkáva oldalára a reformátorok legfontosabb gondolatait vésik, a kutat padok veszik körbe. A kút mellett a két egyházalapító, Luther Márton és Kálvin János, valamint Bocskai István szobra áll.

Számítógép szerviz Budapesten házhoz megy, a XVI. kerületben ingyenes kiszállással

 

Ez is érdekelheti