A sashalmi városrészben a tervek szerint október végére készül el a 12 ezer négyzetméteres Reformátorok tere, ahol R. Törley Mária szobrászművész reformáció-emlékműve, egy kilátó és egy kávézó is helyet kap.

A készülő kompozíció - Luther Márton és Kálvin János reformátor, valamint a bécsi békét aláíró Bocskai István egész alakos szobra - a reformáció üzenetére figyelmeztet: "Tartsd meg a hitet, újítsd meg és erősítsd meg a hitet, és akkor ez a hit megtart téged".

A reformáció 500. évfordulóján nemcsak ötszáz évre emlékezünk, hanem a magyar nép életében ezer, az emberiség történetében kétezer éves kereszténységre is. A kereszténység üzenetét a keresztények egysége nélkül nem lehet hitelesen megjeleníteni, ezért "a 21. század kereszténysége csak akkor lesz erős, ha a hitben is összefogunk" - mondta Balog Zoltán miniszter az alapkő-letételi ünnepségen.

A téren 336,5 millió forintból megvalósuló beruházás keretében egy 17 méter magas kilátót, 80 négyzetméteres kávézót építenek 30 négyzetméteres terasszal, sétáló utakat és parkolókat alakítanak ki. 

A tér közepére R. Törley Mária tervei alapján egy három méter átmérőjű, kerek, fehér kőből készült szökőkút kerül, közepén egy gömbbel, amelyre három helyről folyik a víz, a medencéhez pedig három körbefutó lépcső vezet.

A kútkáva oldalára a reformátorok legfontosabb gondolatait vésik, a kutat padok veszik körbe. A kút mellett a két egyházalapító, Luther Márton és Kálvin János, valamint Bocskai István szobra áll majd.

Számítógép szerviz Budapesten házhoz megy, a XVI. kerületben ingyenes kiszállással

 

 

Ez is érdekelheti