Csütörtök este a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) javaslatára megalakult a sztrájkbizottság a Tesco Magyarországnál, amely augusztus 11-én hivatalosan is tájékoztatta a cég vezetését a követelésekről – írja a Magyar Idők. A lapnak Bubenkó Csaba, a KDFSZ és a sztrájkbizottság elnöke elmondta, a Tesco Magyarországnak 13 ezer fizikai munkát végző munkavállalója van, az áruházlánc 216 üzletének a négyötödében, 172 egységben mindenki kész sztrájkba lépni, ahogyan a gyáli és a herceghalmi logisztikai központ, illetve a házhozszállítási szolgáltatás munkatársai is hajlanak a részvételre.

Azt követelik, hogy

  • szeptember 1-jétől a Tesco valamennyi munkavállalója esetén a vállalati bértömeg növekedésének éves szintje érje el a 25 százalékot 2017-hez és 2016-hoz  képest;
  • a létszámhiány miatt a munkavállalók fizikai terheltsége átlépte a tűréshatárt, ezért szeptembertől valamennyi áruházban emeljék meg 15 százalékkal a foglalkoztatotti létszámot, szorítsák vissza a túlórákat;
  • a műszaki berendezések bruttó értékét legalább 33 százalékkal kellene emelnie a cégnek, olyannyira korszerűtlenné váltak mostanra a munkavégzés technikai körülménye.
  • az árufeltöltő, pultos, pénztáros, raktári alaptevékenységekben a kölcsönzött vagy az alvállalkozók által biztosított létszámot korlátozzák 15 százalékban a munkaviszonyban levő átlagos állományi létszámhoz képest.

A cég vezetésének hét napon belül reagálnia kell, ami után  az érdekegyeztető tárgyalások további hét napon át tarthatnak. Ha nem sikerül megállapodni, határozatlan idejű általános sztrájkot hirdetünk – zárta Bubenkó a beszélgetést. Ez azt jelenti – hívja fel a figyelmet a Magyar Idők –, hogy a Tesco magyarországi üzleteiben a szeptemberi iskolakezdés előtti bevásárlási hullámban bénulhat meg a élet.

Számítógép szerviz Budapesten házhoz megy, a XVI. kerületben ingyenes kiszállással

 

Ez is érdekelheti