Mit jelent ma nőnek lenni Magyarországon? Kik adhatnának erre hitelesebb válaszokat, mint maguk a nők?

Az Új Kezdet kiemelten fontosnak tartja, hogy a nők sorsáról ne a fejük felett döntsön a politika, hogy a nők szerepvállalása a közéletben ne csak szólam legyen. Az Új Kezdet számára egy élhetőbb ország alappillére a 21. században, hogy a nők jogai ne sérüljenek, hogy sem a munkaerőpiacon, sem a családban ne érje őket hátrányos megkülönböztetés a nemük miatt. Az Új Kezdet bízik a nők erejében, tudásában, szabad akaratában. Az Új Kezdet tiszteli a nőket, a családokat, és elveti azt a szemléletet, amit a jelenlegi kormány sugall, azaz hogy a nők holmi tenyészállatok vagy biodíszletek. Hatalmi szóval nem lehet a nőket szülésre kényszeríteni, és nem lehet emberi méltóságukban megsérteni és hátrányos helyzetbe hozni azokat a nőket sem, akiknek bármilyen okból nem lehet saját gyermekük.

Olyan országot kell teremteni, ahol a gyermekvállalást nem anyagi szempontok döntik el, és nem a „fogy a magyar" kampányszlogen.
A jelenlegi hatalom a döntéseit úgy hozza, hogy semmibe veszi a nők érdekeit. Riasztó és sötét időket idéz, ahogy a nőket a konyhába száműznék, és szerepüket gyakorlatilag a szaporodás biológia funkciójára szűkítenék. Ezen tulajdonképpen nem kell csodálkozni, hiszen Orbán Viktor kormányában a nőknek nem osztottak szerepet. A nők az elmúlt hét évben gyakorlatilag esélyt sem kaptak, hogy a velük kapcsolatos döntésekbe beleszóljanak. A nőket arra kárhoztatták, hogy eltűrjék, hogy egyenlő munkáért nem kaphatnak egyenlő bért, hogy a gyermekvállalás után nehezebb visszajutniuk a munkaerőpiacra. A nőknek egyre inkább azzal kell szembesülniük, hogy amíg ez a kormány lesz Magyarországon, addig másodrendű állampolgárokként kezelik őket. Bármikor szembetalálhatják magukat egy „vak komondorral“, és testileg, lelkileg következmények nélkül megalázhatók.

Maga a miniszterelnök többször kifejtette, miért nem tartja alkalmasnak a nőket politikai szerepvállalásra. A miniszterelnök nyilván nincs tisztában azokkal a mutatókkal, amelyek azokat az országokat jellemzik, ahol a nők meghatározóan jelen vannak a döntéshozatalban. Talán példaképp az Angela Merkel vezette Németországot lehetne említeni, melynek gazdasága jelenleg is szárnyal, és a gyermekvállalást nem sokmilliós kamureklámokkal vagy áldöntésekkel „ösztönzik“, hanem olyan életkörülményeket és feltételeket teremtenek, ahol öröm és boldogság életet adni, és van kiszámítható jövőkép.

Az Új Kezdet számára a nők közélet szerepvállalásának fontossága egyértelmű, világos és elengedhetetlen. Az Új Kezdet három alelnöke is nő. Bátor, erős nők, akik saját közösségükben bizonyították, hogy mind a családban, mind a munkában, mind a közéletben helytállnak. Az Új Kezdet nők nélkül nem, csakis a nőkkel együtt kíván dönteni és cselekedni.
Cselekedni pedig mielőbb szükséges, hiszen kiszámítható jövőképre szükség van.

Az urizáló, beláthatatlan következményekkel járó múltidézés, és a macsó erőpolitika a nőkkel szemben -amit a jelenlegi kormány folytat- nemzetünket nem előreviszi,hanem fiataljainkat az ország elhagyására kényszeríti. A külföldön élő magyar nők ma több gyermeket szülnek, mint a hazánkban élők. Erős haza ott épül.ahol a férfiak és a nők együtt, közösen és felelősségteljesen döntenek.

A magyar helyzet aggasztó mivoltát a nemzetközi felmérések is tükrözik. 145 ország között például csupán a 99. helyet tudtuk megszerezni az átfogó index alapján, mely a nemek közti egyenlőtlenségeket vizsgálta. A bérek közötti egyenlőtlenség pedig egyenesen siralmas hazánkban: olyan hátul vagyunk a sorban, hogy jobb rá sem nézni.

Jóllehet, hosszú ideje jóval több nő szerez felsőfokú végzettséget, mint ahány férfi. 2011-ben már 19,7 százalék volt e nők és 18,2 százalék e férfiak aránya. Ennek ellenére tény: ma Magyarországon ha egy férfi és egy nő ugyanolyan végzettséggel pályázik egy állásra, akkor a férfi jelentkezőnek 55 százalékkal nagyobb az esélye, hogy megkapja az állást. Az uniós átlagnál is nagyobb nálunk a bérszakadék, a legkevésbé jól fizetett és alacsonyabb presztízsű állásokban dolgoznak inkább a nők.
Az is közismert, hogy a házimunka terhei is meghatározóan a nőkre hárulnak hazánkban, ám hiába igyekeznek minden területen maximális teljesítményt nyújtani a nők, ez nem jár együtt megbecsüléssel. Védelmet sem igen élveznek a nők, hiszen ma Magyarországon hetente hal meg egy nő a családon belüli erőszak következtében. A bántalmazás visszaszorítását lehetővé tévő Isztambuli Egyezményt pedig - hivatalosan anyagi okokból - évek óta nem ratifikálja a magyar kormányoldal által uralt Országgyűlés. Mindez egyenes következménye annak, hogy a nők nem egyenlők a politikai részvételben sem, hiszen Magyarországon kevesebb nő van a parlamentben és a politikában, mint a térségben bárhol.

Az Új Kezdet célja, hogy a nőkkel együtt, közösen, megépüljön egy olyan ország, ahol arra a kérdésre, hogy milyen Magyarországon nőnek lenni, a válasz egyértelműen az legyen: Jó.

Akit részletesebb érdekel a fenti téma, azt szeretettel várják június 14-én, szerdán, 9.30-14.00-ig a Mozsár Kávézóban (Budapest VI. Nagymező u. 21.) tartandó konferenciára és kerekasztal-beszélgetésre a nők helyzetéről, nőpolitikáról, esélyegyenlőségről a mai magyar társadalomban.

A konferencia sajtó nyilvános, a részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni
a www.ujkezdet.hu oldalon az alábbi linken lehet:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScSi-2FXxeCYtTRQ5ln0W_PLLuRW1P62egmIZHA8QQyhiF9Zg/viewform

 

Számítógép szerviz Budapesten házhoz megy, a XVI. kerületben ingyenes kiszállással

 

Ez is érdekelheti