Az Ezer Lámpás Éjszakája civil kezdeményezést 2011-ben indították el azzal a céllal, hogy felhívják a társadalom figyelmét a gyermekeltűnések aggasztó jelenségére. A program a nemzetközileg is bejegyzett Eltűnt Gyermekek Világnapjához (május 25.) kapcsolódik. Célja, hogy segítséget nyújtson az eltűnt gyermekek minél hatékonyabb felkutatásában és felhívja a figyelmet a preventív intézkedések fontosságára. A program részeként meghonosították a tejesdoboz akciót, aminek segítségével több tucat fiatalkorút sikerült megtalálni, és ezzel az akcióval hozzájárultak a jelenséggel összefüggő párbeszéd elindításához. A program keretében minden évben megrendezik az Ezer Lámpás Éjszakáját országszerte, hogy rávilágítsanak a problémára.

2017 a „Nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem” éve, amelyhez az Ezer Lámpás Éjszakája is csatlakozik és a nőkkel szemben elkövetett erőszakos cselekedetek ellen is felszólal. A gyermekeltűnések hátterében sokszor családon belüli erőszak áll.

Az idei kampányhoz is ismert személyek csatlakoztak, hogy együtt hívják fel az emberek figyelmét a gyermekeltűnésekre, a családon belüli erőszakra és a gyermekekre leselkedő egyéb veszélyekre. Az Ezer Lámpás Éjszakáját támogató hírességek: Gubás Gabi, Epres Panni, Hegyi Barbara, Benedek Tibor, Szabó Győző, Jaksity Kata, a Margaret Island, Sváby András, Kárász Róbert és a Wellhello.

Május 28-án Budapesten, az 56-osok terén családi- és gyerekprogramokkal, valamint a hazai könnyűzenei élet meghatározó szereplőinek fellépéseivel várják az érdeklődőket. A kihelyezett civil sátrakban a gyermekeltűnésekkel kapcsolatos felvilágosító programokra és látványos rendőrségi bemutatókra kerül sor. Az est fénypontjaként országszerte összesen 10 000 világító lufit engedünk a magasba, hogy megmutassák az eltűnteknek a hazavezető utat.

Számítógép szerviz Budapesten házhoz megy, a XVI. kerületben ingyenes kiszállással

 

Ez is érdekelheti